PFU med kritikk til Fædrelandsvennen

Felt for artikkel om kommuneledere i Søgne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter en diskusjon som kom faretruende nær å ende med fellelse for brudd på god presseskikk, landet Pressens Faglige Utvalg (PFU) til slutt på å vedta kritikk på ett punkt og samlet vurdering på et annet mot Fædrelandsvennen da de møttes til digitalt møte tirsdag 22. juni.

Klagen kom fra flere kommuneledere i Søgne kommune, med bakgrunn i en artikkel med tittel «Revisjonen sa stopp da toppledere kvitterte kunstgaver til seg selv».

I klagen ble det blant annet reagert på at det opprinnelige bildet til saken viste flere kommuneledere som ikke var knyttet til prosessen, og videre at økonomisjefen ikke hadde «kvittert ut noen gave til seg selv», og ikke fikk mulighet til å imøtegå kritikken han oppfattet kom i artikkelen.

Les PFU-sekretariatets oppsummering av saken her.

Skapte diskusjon

En vrien sak, uttalte PFU-medlem og nyhetssjef i NRK, Stein Bjøntegård.

Han reagerte mer på klagepunktet om bildebruken enn imøtegåelsesmuligheten:

– Jeg var var ikke i tvil om at saken gjaldt alle seks da jeg så bildet. Det er en ganske grov feil, for det gjelder en sterk beskyldning. Så er det en tydelig rettelse, når den kommer, men det er i en nettartikkel fra to dager tidligere. Og hvor synlig rettelsen ble gjort da den gikk ut, er jeg usikker på, sa Bjøntegård.

Han fikk umiddelbart støtte fra andre medlemmer. Flere var åpne for å konkludere med fellelsen brudd på god presseskikk totalt sett.

Skrev om forslag

I sekretariatets forslag var det imøtegåelse som ble foreslått for kritikk, mens rettelsen og presiseringen av bildebruken ble vurdert til å veie opp for det opprinnelige overtrampet.

Men i løpet av diskusjonen i utvalget snudde vinden, og til slutt ble konklusjonen altså fellelsen kritikk på punkt 4.4 i Vær varsom-plakaten om dekning for overskrifter og en frikjennelse inkludert mild kritikk, samlet vurdering, på punkt 4.14 om imøtegåelse.

Powered by Labrador CMS