Trine Eilertsen, BT. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
Trine Eilertsen, BT. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN

Eilertsen trekker seg

BTs sjefredaktør går av, oppgir familiære grunner.

Publisert Sist oppdatert

 Sjefredaktør Trine Eilertsen varslet i dag styret i Bergens Tidende om at hun slutter i jobben hun fikk for nokså nøyaktig fire år siden.

- Jeg har mann og en sønn på under to år i Oslo, og ønsker å ha mer tid sammen med dem. Jeg har pendlet mellom Oslo og Bergen i høst, og trives ikke med den situasjonen. Vårt private puslespill krever at jeg flytter på meg nå, sier Eilertsen til egen avis.

Nyhetsredaktør Gard Steiro, som vikarierte for Eilertsen da hun var i fødselspermisjon, overtar jobben som sjefredaktør. Han har vært i Bergens Tidende siden 2000.

– Jeg er ydmyk og stolt over tilliten. BT spiller en helt sentral rolle på Vestlandet, og jeg ser fram til å lede en stor redaksjon med særdeles dyktige medarbeidere, sier Steiro til Bergens Tidende.

Eilertsen (43) har vært nevnt i spekulasjonene om hvem som blir Hilde Haugsgjerds etterfølger som redaktør i Aftenposten.

Flytter til Oslo

Eilertsen sier til Journalisten at pendlingen hennes mellom Bergen og Oslo i høst har fått familien til å innse at den ordningen ikke kunne vare lenge. Derfor flytter hun nå til Oslo.

– Pendlerordningen er ikke noe optimalt liv med en liten gutt på under to år. Det er jo ikke nok, verken for ham eller meg, å bare treffes i helgene. I tillegg har vi nå kommet gjennom den første fasen i den store omleggingsprosessen i BT. Vi har konkludert når det gjelder omfanget av nedbemanningen og hvem som skal slutte. Nå skal BT bygge en ny organisasjon, og den som skal gjøre det må være 100 prosent opptatt av prosessen i minst to år.

– Smigrende

– Du nevnes som en aktuell kandidat både til jobben som kringkastingssjef og sjefredaktørstillingen i Aftenposten. Hva tenker du om det?

- Det er veldig smigrende. Men i høst har jeg ikke brukt tid på å tenke på min neste lederjobb. Nå skal jeg ha juleferie og deretter finne ut av mine videre planer. Jeg finner sikkert noe morsomt å gjøre. 

– Skal du jobbe for Schibsted-konsernet når du nå forlater BT?

– Jeg er tilgjengelig for BT og Schibsted ut februar. Jeg har ikke noen avtale med Schibsted ut over det.

– Kritikken du møtte i høst, om å legge et utilbørlig press på de eldste medarbeiderne om å gå av med Avtalefestet pensjon, påvirket den din beslutning om å gå av?

– Nei, det gjorde den ikke. Det er naturlig nok sterke reaksjoner og høy temperatur i en slik prosess, og det skulle bare mangle. Men jeg mener at jeg ikke har behandlet de eldste eller andre grupper dårlig. Og forholdet til de tillitsvalgte oppfatter jeg som både godt og ryddig, svarer Trine Eilertsen.

Ikke overrasket

Lederen av redaksjonsklubben i BT, Arild Berg Karlsen, sier til Journalisten at Eilertsens avgang ikke var uventet.

– Men den kom kanskje noe tidligere enn det vi hadde trodd. Det er hennes familiesituasjon som er årsaken, og det har vi vært klar over. Det er jo en håpløs situasjon å pendle mellom Bergen og Oslo.

Berg Karlsen legger til at det ikke er noen grunn til å mistro Eilertsen når hun også begrunner sin avgang med at første fase i den pågående omstillingsprosessen - nedbemanningen - nå er i sluttfasen.

– Neste skritt er å bygge den nye organisasjonen, og da henger det på greip for meg at hun ønsker å overlate den delen til Gard Steiro. Han viste seg som en god sjefredaktør da han vikarierte for Trine i hennes svangerskapspermisjon. De to har samarbeidet godt, så denne overgangen tror jeg kommer til å gå greit, sier Berg Karlsen.

Møtte kritikk

Heller ikke klubblederen oppfatter at kritikken mot Eilersten i forbindelse med nedbemanningsprosessen har hatt noen avgjørende innvirkning på hennes beslutning om å gå av. Han har også noen hyggelige avskjedsord:

– Trine har vært sjefredaktør i en relativt kort periode, men likevel gjort seg godt bemerket. Hun har markedsført BT på en utmerket måte. Hun er en dyktig analytiker og er derfor blitt mye brukt nasjonalt i debatter og vært et godt ansikt utad for BT. Trine og jeg har til tider vært dypt uenige, men man trenger ikke være uvenner for det.

 

Powered by Labrador CMS