Gauslaa innrømmer feil

Ansvarlig redaktør i Agderposten, Stein Gauslaa, mener en fellelse i PFU ikke vil gjøre noe fra eller til, og viser til at han allerede har beklaget nettartikkelen.

Publisert Sist oppdatert

– Saken sto på nettet i kort tid før vi så at dette var feil. Mitt tilsvar til PFU blir ikke veldig langt, sier Gauslaa, som i ettertid også beklaget det inntrufne i et brev til Bjørnebye.

I brevet, signert Gauslaa og sportsleder Per Fjermeros, innrømmer de at «anonyme påstander av en slik karakter ikke burde vært ofret omtale» og beklager at deres sviktende dømmekraft har medført ubehag.

– For vår del har vi allerede beklaget, så det vil ikke ha så stor betydning om vi også blir felt i PFU. Vi har lagt hodet på blokka og sagt at vi gjorde feil, sier Gauslaa.

I en epostutveksling mellom Starts sportsdirektør Svein Mathisen og Per Fjermeros går det fram at saken ble grundig diskutert på forhånd av flere personer i Agderposten. Og at redaktøren sjøl var med på vurderingen. Det bekrefter også Gauslaa overfor Journalisten.

– Bjørnebye mener du som styreleder i Redaktørforeningen burde vite bedre?

– Jo da, men i løpet at det tidsrommet vi var i dialog ble saken fjernet, og den ble ikke trykket i papirutgaven. Det viser at vi har etikken inne.

– Bjørnebye hevder at redaktører ikke forstår konsekvensene av uredigert debatt. Hva mener du om forhåndsredigering?

– Jeg mener at vi ikke skal forhåndsredigere, fordi det er en annen form for debatt enn den vi har på papir. Samtidig må vi være oppmerksomme på problemene, sier Gauslaa. Han påpeker at det ikke passer å invitere til debatt om alle saker, og at Agderposten nå bare ber om respons der man ønsker debatt.

– Men sjikanerende ryktespredning blir en omkostning?

– Det er en omkostning man må ta med. På den annen side er bevisstheten blitt mye større rundt dette. Vi fjerner upassende ting så fort vi ser det.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, viser til at PFU i sin behandling må forholde seg til Vær Varsom-plakatens regler, som åpner for at mediene ikke forhåndsredigerer nettdebatt.

– Men utvalget kan, hvis det ønsker det, si noe om prinsipielt om redigering av digitale medier, sier Kokkvold og viser til siste setning i punkt 4.17 av Vær Varsom-plakaten: «Redaksjonen har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk».

– Utvalget kan tolke hva det betyr med hensyn til rutiner. Vi møter ofte klager på at ting ligger ute i timer og dager, påpeker Kokkvold.