Journalistene Sameh Al-Aryan (til venstre) og Ramu Rayan ble drept i bombeangrep på Gaza-stripen onsdag. Foto: IFJ
Journalistene Sameh Al-Aryan (til venstre) og Ramu Rayan ble drept i bombeangrep på Gaza-stripen onsdag. Foto: IFJ

Åtte palestinske journalister drept

Den internasjonale journalistføderasjonen fordømmer journalistdrap på Gaza.

Onsdag ble to palestinske journalister drept av et israelsk bombeangrep mot et marked på Gaza-stripen. Det melder Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ. En tredje journalist ble alvorlig skadet.

26 år gamle Sameh Al-Aryan fra TV-kanalen Al-Aqsa og 25 år gamle Rami Rayan fra Palestinian Media Network dekket et allerede gjennomført bombeangrep og ble drept da bomber rammet markedet på ny.

I tillegg ble den 49 år gamle Ahed Zaqout sportsprogramlederen på palestinsk TV drept under et angrep mot bygningen han bodde i.

Krever svar

Torsdag skriver Klassekampen at den palestinske presseorganisasjonen The Palestinian Center for Development and Media Freedoms (MADA) melder om flere journalister som skal være drept i «målrettede angrep». Avisen viser blant annet til den 23 år gamle journalisten Ezat Adu Duhair som ifølge MADA ble drept i sitt eget hjem søndag. 

Leder William Nygaard i ytringsfrihetsorganisasjonen PEN sier til avisen at han krever svar om journalistdrapene.

– Hvis det skulle vise seg at stridende parter går til målrettede angrep mot den frie ytring og uavhengige journalistier, så er det noe som ikke kan aksepteres og må forfølges, sier Nygaard til Klassekampen.

Han understreker at meldingene om journalistdrapene må undersøkes grundig.

Israels ambassadør George Deek til Norge sier til avisen at han vil undersøke anklagene, og sier han vil at alle journalister skal føle seg trygge.

Kontakter FN

Tallet på antall drepte journalister på Gaza er nå oppe i åtte siden de israelske angrepene begynte for vel en måned siden.

IFJ fordømmer angrepene, og vil rette en henvendelse til FNs generalsekretær Ban Ki-Moon der de vil minne om organisasjonens forpliktelse til å beskytte journalister. 

Norsk Journalistlags leder Thomas Spence og Norges utsending Hans Jacob Frydenlund til de palestinske områdene måtte i juli avlyse en tur til Gaza på grunn av urolighetene. Planen var å besøke journalister, utgivere og medieorganisasjoner.

Powered by Labrador CMS