UNDER OPPSIKT: IFJ-delegasjonen ble holdt under oppsikt av Hamas uansett hvor de gikk, da de i forrige uke besøkte Gaza. På bildet er det Hamas-folk som ikke hadde noe med delegasjonsbesøket å gjøre. Foto: Kjetil Haanes
UNDER OPPSIKT: IFJ-delegasjonen ble holdt under oppsikt av Hamas uansett hvor de gikk, da de i forrige uke besøkte Gaza. På bildet er det Hamas-folk som ikke hadde noe med delegasjonsbesøket å gjøre. Foto: Kjetil Haanes

Haanes tilbakeviser Hamas-kritikk

Kraftig Hamas-kritikk mot IFJ for «uakseptabel partiskhet» under besøket i Gaza. Angrepet tilbakevises av NJs nestleder Kjetil Haanes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Uakseptabel partiskhet» og «grunnløse uttalelser» er bare to av karakteristikkene som framkommer i en uttalelse fra Ismail Haneyya, leder for den palestinske regjeringen i Gaza, om IFJ-delegasjonen som besøkte Gaza i forrige uke. Kritikken er særlig rettet mot IFJs generalsekretær Aiden White.

I uttalelsen, som er publisert på hjemmesiden til det palestinske informasjonssenteret, heter det at «Whites anklager om at regjeringen truer journalister er absolutt grunnløse og at hans sammenlikning av Israels forbrytelser og regjeringens handlinger er fullstendig uakseptable».

Den palestinske regjeringslederen understreker ifølge meldingen at de aldri blander seg inn i journalistenes arbeid.

Haanes tilbakeviser

Uttalelsen fra Hamas står i sterk kontrast til hvordan NJs nestleder Kjetil Haanes, som selv var medlem av IFJ-delegasjonen, opplevde besøket. Han beretter om meget vanskelige forhold for palestinske journalister som presses både av den palestinske selvstyremyndigheten og fra Hamas.

– Vi må ikke miste fokus på at det er Israel som bærer hovedansvaret i denne krigen, men vi må også følge nøye med i hva som skjer framover, og jeg er alvorlig engstelig for mange av våre palestinske kollegers sikkerhet. Palestinske journalister er under et enormt press, både fra den palestinske selvstyremyndigheten og fra Hamas.

– Da vi var i Gaza i forrige uke opplevde vi ved selvsyn at Hamas prøvde å styre og infiltrere det palestinske journalistforbundet, og de prøvde å blande seg inn i vår delegasjons virksomhet.

Fryktet arrestasjon

Presset fra Hamas ble så sterkt at det palestinske journalistforbundet innstilte alle aktiviteter den andre dagen delegasjonen var på besøk. IFJ-delegasjonen greide imidlertid å gjennomføre sitt program til tross for press fra Hamas.

– Det begynte allerede før vi kom inn i Gaza. Lederen for det palestinske journalistforbundet, Naim Toubassi, som har kontor på Vestbredden, skulle møte oss i Kairo og følge oss inn i Gaza. Han kom ikke fordi han ble advart av egyptisk etterretningspoliti om at han vil bli arrestert av Hamas dersom han viser seg i Gaza, forteller Haanes.

24 sikkerhetsvester

IFJ-delegasjonen hadde også med seg 24 skuddsikre vester som de skulle gi i gave til palestinske journalister. For palestinerne er dette svært dyrt og verdifullt utstyr, men IFJ-delegasjonen våget ikke ta med flere enn fire inn i Gaza. Resten ligger nå på lager i Kairo, og skal deles ut direkte til deltakere på de planlagte sikkerhetskursene til våren.

– Vi fikk vite at få dager tidligere hadde Dohar Center for Media Freedom sendt 22 vester til journalister i Gaza, og alle ble konfiskert av Hamas. Etter protester ble ti av dem returnert, men da hadde de tatt ut frontbeskyttelsen. Vi tok derfor ikke sjansen på å ta med alle våre vester inn, forteller Haanes.

Ville kuppe pressekonferansene

IFJ-delegasjonen hadde to pressekonferanser i forbindelse med Gaza-besøket, en i Gaza og en i Kairo. Begge ble forsøkt kuppet av Hamas, spesielt den i Gaza, og begge endte i kaos. Stridsspørsmålet var at IFJ ikke bare retter kritikk mot Israel, men også mot Hamas for mangelen på respekt for frie og uavhengige medier.

– Under besøket i Gaza, der vi forholdt oss til en gruppe innenfor det palestinske journalistforbundet som kaller seg Palestinian Journalists Defence Committee, ble vi fulgt hele tiden av Hamas. De overvåket hvert skritt vi tok. Vi er nå veldig bekymret for sikkerheten i første rekke til de journalistene som var med i denne gruppen vi samarbeidet med.

Powered by Labrador CMS