Aidan White. Foto: Kathrine Geard
Aidan White. Foto: Kathrine Geard

Skal granske angrep på mediene

– Vi er vitne til overlagte angrep på mediene, sier Aidan White i IFJ, etter at nok en bygning som huser medier, ble beskutt i Gaza torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) opplyser at den planlegger en bred gransking av israelske angrep mot medier i den pågående krigen på Gaza-stripen. Det skjer etter at nok en bygning der medier holder til, er blitt angrepet. Fra før har IFJ bedt om at FN etterforsker israelernes framferd overfor mediene. Et krav som også norske presseorganisasjoner har bedt UD støtte.

Verdenspressen

Ifølge en rekke rapporter ble Al-Shuruq-tårnet, en bygning som huser nyhetsredaksjoner som Reuters, NBC, Fox News, Sky News, Al-Arabyia og Abu Dhabi TV truffet av en israelsk rakett torsdag morgen. To journalister ble skadet, men heldigvis ikke livstruende denne gangen.

Men så langt i krigen har israelske angrep krevd fire medieansattes liv. I tillegg ble tv-stasjonen Al Aqsa bombet 28. desember. Al-Johara, en bygning tydelig merket med media, ble utsatt for et dobbelt flyangrep 9. januar.

– Vi er vitne til overlagte angrep uten sidestykke mot mediene, sier IFJs generalsekretær, Aidan White.

– Det har vært en serie med slike handlinger og en samlet bestrebelse for å forby, kontrollere og styre mediene, alt sammen krever en fullstendig etterforskning.

Video

Reuters melder at israelske militære var i kontakt med dem minutter før angrepet for å få bekreftet redaksjonens tilholdssted. Byrået, som har publisert en video fra evakueringen, sier også at de har fått mange forsikringer om at huset ikke ville bli angrepet. En militær talsmann hevdet overfor Reuters at Hamas hadde tatt over et mediekontor i området sent onsdag. Journalister i Reuters sier de ikke så noen væpnede menn nær bygningen før den ble truffet.

Skremme

IFJ vil ha en vidtrekkende gransking ikke minst når det gjelder bruk av militær makt mot mediene, som er et alvorlig brudd på folkeretten og i strid med Sikkerhetsrådets resolusjon 1738, som beskytter journalister og medieansatte i konfliktsoner.

– Det siste angrepet mot pressen er et ugjendrivelig bevis på at Israel har en klar strategi for å skremme verdenspressen – inkludert viljestyrt dreping og skading av journalister – til å avstå fra uavhengig rapportering fra konflikten. Dette er en farlig avgang fra universelt aksepterte regler for krigføring som må bli fordømt og motarbeidet.

Powered by Labrador CMS