Vil etterforske Israel

Presseorganisasjoner ber UD støtte krav om at FN må granske israelske angrep mot medier i Gaza.

Publisert Sist oppdatert

I et felles brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre påpeker Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og International Press Institute Norge at fire journalister er drept hittil i konflikten. De tre organisasjonene mener at det er mye som tyder på at Israel bevisst angriper mediemål.

Samtidig blir Støre bedt om å opprettholde presset for at journalister skal slippe inn i Gaza.

«Det er fullstendig uakseptabelt at Israel fortsatt hindrer media i å utføre jobben sin,» heter det i brevet.

Glad for Støre-innlegg

NJ, NR og IPI er glad for at det norske utenriksdepartementet så klart har tatt avstand fra den israelske utestengelsen av internasjonale journalister, seinest gjennom utenriksminister Jonas Gahr Støres innlegg i FNs sikkerhetsråd 9. januar.

«Over 600 medieansatte venter på å få slippe inn i Gaza, mange av disse norske. Det er fullstendig uakseptabelt at Israel fortsatt hindrer media i å utføre jobben sin i den pågående konflikten, og vi ber om at UD fortsetter presset på israelske myndigheter», skriver organisasjonene.

Brevskriverne ber samtidig UD aktivt å støtte et forslag fra den internasjonale journalistføderasjonen IFJ (International Federation of Journalists) om at FN straks setter i gang etterforsking av Israels angrep mot mediemål i Gaza.

– Lovbrudd og forakt

IFJ oversendte 11. januar en anmodning om en slik etterforsking til FNs generalsekretær Ban-Ki Moon. I brevet blir det vist til at Israel bryter internasjonale lover og viser forakt overfor FN-resolusjon 1738 fra 2006 om beskyttelse av journalister i konfliktsoner.

«Hittil er fire medieansatte drept etter israelske angrep. I tillegg er det mye som tyder på at Israel bevisst angriper medieinstallasjoner i Gaza. Blant annet ble tv-stasjonen Al Aqsa bombet 28. desember, og 9. januar ble det gjennomført et dobbelt flyangrep mot Al-Johara, en bygning som var klart merket med media og der 20 nyhetsorganisasjoner hadde sine kontorer», skriver NJ, NR og IPI.

Powered by Labrador CMS