FOTBALLSJEF: Geir Bakken melder overgang fra Amedia til Fredrikstad Fotballklubb. FOTO: DAG SOLHEIM
FOTBALLSJEF: Geir Bakken melder overgang fra Amedia til Fredrikstad Fotballklubb. FOTO: DAG SOLHEIM

Fra Amedia til aristokrat-fotball

Geir Bakken skal lede Fredrikstads kriserammede stolthet tilbake til eliteserien.

– Jeg måtte bare slå til på jobben som daglig leder av Fredrikstad Fotballklubb, konstaterer Bakken, som tirsdag var nettgjest  hos sin gamle arbeidsgiver Fredriksstad Blad. Han mener jobben som fotballsjef kan sammenlignes med å være ansvarlig redaktør i en mediebedrift.

I juni sa 40-åringen opp jobben sin som utviklingsredaktør i Amedia, en stilling han tiltrådte 1. oktober i fjor etter sammenslåingen av Edda Media og Apressen. Han kom fra tilsvarende stilling i Edda Media. Før han begynte hos Edda Media i 2009 jobbet Bakken, som er oppvokst i Fredrikstad, som journalist og redaksjonell leder i Fredriksstad Blad, Østlandets Blad og Helgeland Arbeiderblad.

Aristokraten FFK

Bakken bor fortsatt i Fredrikstad, nærmere bestemt på Kråkerøy. Nå er hovedoppgaven å gjenoppbygge FFK, også kalt aristokraten i norsk fotball, til gammel storhet. Klubben er inne i en økonomisk og sportslig krise, etter nedrykket fra eliteserien til 1. divisjon i fjor høst. Ambisjonen er å få FFK tilbake i toppserien, men Bakken ønsker ikke å tidfeste et slikt mål.

– Jeg hadde ingen ny jobb på handa da jeg sa opp i Amedia. Jeg ønsket rett og slett å gjøre noe annet, etter å ha vært med på en stor omorganisering i Edda Media og sammenslåingen av Edda og Apressen. I høst blir det ny omorganisering i Amedia Utvikling. Etter å ha hatt en fantastisk tid i de to mediekonsernene fant jeg ut at jeg hadde lyst til å gjøre noe annet. Ved å si opp slapp jeg å søke nye muligheter i det skjulte, forteller Bakken.

Måtte bare slå til

Han legger til at han så for seg en ny medierelatert jobb i Oslo-området, og ikke et slikt tilbud som kom fra FFK.

– Jeg så ikke den komme. Den første henvendelsen fra FFK kom for 14 dager siden. Jeg fant veldig fort ut at jeg var interessert i å få et innblikk i hva nye FFK og lederstillingen gikk ut på. Gjennom flere møter og masse spørsmål fra begge sider fant jeg ut at dette må jeg bare være med på.

Bakken har vært fotballinteressert hele livet og vokste opp med FFK som byens lag og Selbakk som lokalt lag.

– Nå er det FFK og Liverpool, pluss Trolldalen som sønnen min spiller på.

Satt i FFK-styret

FFK-sjefen har tidligere innsideerfaring fra sin nye arbeidsgiver. I 2001, da Bakken jobbet i et reklamebyrå, var han styremedlem i FFK. Vervet ble avviklet etter et år, da han gikk tilbake til mediebransjen.

– Hva gjør deg kompetent til å lede en større fotballklubb?

– Mediekompetansen min kommer til å være veldig anvendbar i den nye jobben. Det er dyktige folk i administrasjonen som kan økonomi og driften av klubben. Når du har jobbet i mediebransjen så kan du etter hvert en del om kostnadskontroll. Jeg tror jeg er ganske bra på å bygge organisasjon og få mennesker til å jobbe sammen og ha det gøy på jobb. Så er det jo en klar fordel at jeg vet hvordan mediene fungerer, også på dager hvor det blåser. Jeg kan kommunisere og være tydelig i budskapet, både foran en forsamling og ut i mediene.

– Som en redaktør

Bakken mener man på mange måter kan sammenligne jobben som daglig leder av en fotballklubb med jobben som ansvarlig redaktør.

– Som ansvarlig redaktør forvalter man en merkevare og dens troverdighet. Det er troverdighet og tillit hos folk du lever av, samt å gjøre alle menneskene i organisasjonen gode. Dette er sammenlignbart med en fotballklubb som FFK, med en 110 år lang historie. Veldig mye av det jeg har lært i mediebransjen kommer til å være viktig i den nye jobben min.

Merkevarebygging

Bakken ser for seg at hovedoppgavene framover er å bygge en sterk organisasjon og en sunn og solid økonomi i FFK, samt troverdighet, glede, håp og kjærlighet rundt merkevaren.

– Det er ingen liten oppgave?

– Nei, men det er utfordringer som er morsomt i livet. Jeg er ikke en person som tar en jobb for å drifte noe eksisterende. Jeg har lyst til å være med på å bygge opp ting.

Om noen år…

Med 10-plass i 1. divisjon, 21 poeng opp til suverene Bodø/Glimt og ni poeng under den siste opprykksplassen innser Bakken at toget til eliteserien synes å være kjørt for i år.

– Men vi har en soleklar ambisjon om at FFK skal spille i eliteserien. Organisasjonen, næringslivet og publikum må være med på å bestemme når opprykket skal skje, om det blir i 2014, 2015 eller 2016. Det er viktig å bygge opp klubben slik at vi er robuste og i god stand til å rykke opp. Da vil målet naturlig nok være å unngå nytt nedrykk igjen.