Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Bildet ble tatt i forbindelse med boklanseringen i 2010. Foto: Kathrine Geard
Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Bildet ble tatt i forbindelse med boklanseringen i 2010. Foto: Kathrine Geard

Slik startet Geir Selvik Malthe-Sørenssens journalistkarriere

Mannen som i helgen ble avslørt for juks begynte å jobbe som journalist på 1980-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helgen avslørte VG at tidligere journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen har forsøkt å lure spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han har hatt en hemmelig kilde som skal ha tilgang til viktige bevis i Treholt-saken.

Malthe-Sørenssen har langt fartstid som journalist og redaktør. Karrieren i journalistyrket begynte som 20-åring i 1985. Først som frilansjournalist, og ganske raskt som fast ansatt i Asker og Bærum Budstikke fra 1986 til 1990. Det kommer fram av et intervju publisert av Budstikka i 2010.

Mannen, som for mange er kjent som Geir Selvik, er oppvokst på Bjørnegård og Blommenholm i Bærum kommune.

Steg i gradene i Nettavisen

I 1990 gikk turen til Bergen der han i to år fram til 1991 jobbet for A-presseavisen Bergens Arbeiderblad. Så var det tilbake til Østlandsområdet og Dagbladet. Der markerte han seg i løpet av knapt sju år fram til 1998 først og fremst som krimreporter.

Fra Dagbladet gikk turen til jobben som redaktør for TV3-programmet «Etterlyst». Etter dette oppholdet jobbet han i to og et halvt år for Se og Hør før han begynte som reportasjesjef i daværende TV 2 Nettavisen. Etter hvert steg han i gradene til rollen som nyhetsredaktør.

Redaktøren innledet et forhold til en daværende kvinnelig kollega i Nettavisen. Senere tok han etternavnet Malthe-Sørenssen.

LES OGSÅ: Søt musikk skaper surr i Nettavisen

I 2007 var Malthe-Sørenssen en av 14 som stilte på Norsk Presseforbunds høring om sjekkheftejournalistikk i forbindelse med Se og Hør-skandalen.

I september 2010 ga han sammen med tidligere kollega Kjetil Bortelid Mæland ut den omstridte boken «Forfalskningen». Den handlet angivelig om en anonym kilde som skulle være pensjonert fra Politiets Overvåkningstjeneste (POT) og som hevdet at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken er forfalsket. Beviset dreier seg om en stor pengesum som etterforskere skal ha funnet i Treholts leilighet i Oslo.

Boken ble nominert av forfatterne til Skup-prisen med denne metoderapporten.

Etter at han sluttet i Nettavisen har han jobbet som privatetterforsker, eller utreder, som han selv har omtalt yrket sitt som.

Ferdig som utreder

Ifølge VG var Malthe-Sørenssen i 2010 for første gang utreder for bedrageridømte Christer Tromsdal, der han skulle granske ekskona til Tromsdal. I 2012 var han igjen i teamet til Tromsdal, der han skaffet et klausulert politidokument fra Asker og Bærum politidistrikt. Innhentingen av dokumentet er bakgrunnen til at han sommeren 2015 ble siktet for korrupsjon.

I 2011 jobbet han ifølge VG for ABC Nyheter og var den journalisten i landet som først kunne bringe bilder av en bevæpnet Anders Behring Breivik utenfor Regjeringskvartalet 22. juli.

LES OGSÅ: Ga bort terrorbilder

Senere ble han også leid inn for å jobbe med 22. juli-saken for NRK Brennpunkt. I 2014 var han i hardt vær da han var leid inn av motparten til Mona Høiness i arvestriden om hundre millioner kroner. Der ble han i åpen rett anklaget for å ha villet hacke seg inn på datanettverket til Mona Høiness og hennes mann. Selv nektet han for dette. Også i denne saken snakket Malthe-Sørenssen om hemmelige kilder som kunne ha viktig informasjon.

I en reportasje i Kapital i andre halvår i fjor sa Malthe-Sørenssen at han da var ferdig med å jobbe som utreder.

Fredag avslørte altså VG at Malthe-Sørenssen selv har jukset. NRK har varslet at de vil gjennomgå alle sakene Malthe-Sørenssen var involvert i for allmennkringkasteren.

Powered by Labrador CMS