Foto: Kathrine Geard
Foto: Kathrine Geard

NRK redigerte kraftig om artikkel der Malthe-Sørenssen bidro

Mener det er tvil om kildegrunnlag etter gjennomgang. Malthe-Sørenssen var ikke oppgitt i byline.

Publisert Sist oppdatert

– I vår totale gjennomgang har vi funnet ett oppdrag hvor vi mener det er tvil om kildegrunnlaget. Det dreier seg om et intervju som er publisert på nett i fjor, uttaler programdirektør i dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK, Lars A. Kristiansen, til Nettavisen.

I den aktuelle saken satte Malthe-Sørenssen NRK i kontakt med en kilde kanalen intervjuet om fremskaffing av falske pass, under løfte om anonymitet.

Vinklet på fjernet kilde

Ifølge Googles bufrede versjon av saken før den ble ombygd, var den angivelige dokumentaren vinklet på Malthe-Sørenssens kilde. Saken var titlet «Passmannen», og åpnet med teksten «På et hotellrom i et land langt sør i Europa, gjør en kjent norsk finansmann seg klar til å bli et nytt menneske. Han har en tykk bunke med flere tusen euro - prisen han skal betale for et ekstra liv. For 25 000 euro får du mye mer enn et falsk pass. Du får en ny identitet.»

Hele denne teksten er nå borte, og saken fremstår som en ordinær nyhetssak om ID-svindel.

Malthe-Sørenssen var ikke blant journalistene som hadde byline på saken.

Artikkelgjennomgang

NRK har gjennomgått alle artikler hvor Malthe-Sørenssen har vært involvert, på bakgrunn av at journalisten i februar vedgikk at han fikk en tidligere drapsdømt svensk bruktbilselger til å spille en fiktiv etterretningsagent i forbindelse med forsøket på å få Arne Treholts sak gjenopptatt.

Malthe-Sørenssen har fra 2011 til 2014 fått utbetalt minst 255. 000 kroner fra NRK. Ifølge NRKs arkiver har han jobbet som researcher i NRK Brennpunkt. Redaktør Kristiansen har tidligere opplyst til VG at Malthe-Sørenssen de siste årene har vært leid inn som frilanser.

I november i fjor ble Malthe-Sørenssen anmeldt for millionbedrageri. Han oppholder seg for tiden på et hemmelig sted i utlandet.

Powered by Labrador CMS