Lydopptakene av Geir Selvik Malthe-Sørenssen og hans falske kilde i Treholt-saken har fått Spesialenheten til å åpne etterforskning. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
Lydopptakene av Geir Selvik Malthe-Sørenssen og hans falske kilde i Treholt-saken har fått Spesialenheten til å åpne etterforskning. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Spesialenheten etterforsker mulige politilekkasjer

Sjekker eventuelt brudd på taushetsplikten i Malthe-Sørenssen-saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Spesialenheten for politisaker skal etterforske mulige lekkasjer av lydopptak fra politiet som kan knyttes til Geir Selvik Malthe-Sørenssen i Treholt-saken.

– Vi satt og vurderte saken i dag tidlig på bakgrunn av det som sto i mediene. Så fikk vi en henvendelse fra Øst politidistrikt, fra det som tidligere var Asker og Bærum politidistrikt. Vi avgjorde da at vi skulle åpne etterforskning for å finne ut om kommunikasjonskontroll og lydopptak fra en straffesak er kommet på avveie, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten i til NTB.

Etterforskningen dreier seg om brudd på taushetsplikten, skriver Nettavisen

Ingen siktet eller mistenkt

Etterforskningslederen presiserer at ingen er siktet eller mistenkt i saken.

– Det viktigste nå er å få belyst fakta i saken, og vi har bedt om å få tilsendt dokumenter i saken. Deretter vil den bli etterforsket på vanlig måte, sier Øyen.

Lydopptakene som skal stamme fra politiets etterforskning, ble publisert av VG i helgen.

Tidligere journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen skal ha latt en bruktbilselger spille agent og lure spiondømte Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger i saken.

Bruktbilselgeren har overfor VG erkjent at han spilte agent.

Avviser beskyldninger

Malthe-Sørenssen avviser beskyldningene kontant.

– Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet, skriver han i en epost til VG.

Politiet i Øst politidistrikt avdeling Asker og Bærum har ifølge Nettavisen ingen indikasjoner på at lekkasjene har skjedd fra politiet.

– Vi oversender saken til vurdering hos Spesialenheten. De samtalene som er publisert i mediene, skulle ikke vært ute, og vi må prøve å finne ut hva som er skjedd her, sier visepolitimester Terje Nybø.

Vil ha fakta

Justispolitisk talsperson for Høyre, Anders Werp, mener det er svært viktig å komme til bunns i hva som faktisk har skjedd i saken.

– Stortinget har gitt veldig klare rammer og regler for innsamling, behandling og kontroll av etterforskningsmateriale som knytter seg til denne typen kommunikasjonskontroll. Derfor er det helt avgjørende at vi får den nødvendige sikkerheten for at systemene, rutinene og kontrollen fungerer, sier han til NTB.

Han understreker at han ikke ønsker å mistenkeliggjøre noen for å stå bak lekkasjene.

– Jeg er kun opptatt av å få rede på hva som faktisk har skjedd. Det er viktig at Spesialenheten kommer til bunns i dette, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS