Gransker drap på flere krigsreportere

Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) gransker omstendighetene rundt drapene på flere journalister i Georgia og Sør-Ossetia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I løpet av få dagers krigshandlinger er minst fire journalister drept, to savnet og en rekke andre såret, i konflikten mellom Georgia og Russland. IFJ rykket raskt ut med oppfordring til medier og krigsreportere om å utvise ekstrem forsiktighet og til de krigførende parter om å la journalister arbeide fritt. Nå vil organisasjonen undersøke omstendighetene rundt drapene.

IFJ tror at journalister kan ha vært utsatt for målrettede angrep, slik man nylig har sett i blant annet Irak og Somalia.

– Dette er en uforutsigbar konflikt. Drapene på journalister viser at det er veldig få steder man trygt kan rapportere, sier IFJs generalsekretær, Aidan White, i en kommentar.

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2006 en resolusjon som slår fast at målrettede angrep på journalister i væpnede konflikter er en krigsforbrytelse.

De drepte

Det man foreløpig vet er at den georgiske fotografen Alexander Klimchuk (på jobb for Itar-Tass) og Grigol Chikhladze (journalist for den russiske utgaven av Newsweek) ble drept da bilen de satt i ble beskutt av ossetiske styrker i Sør-Ossetia.

Klimchuk leverte blant annet bilder til Newsweek og New York Times, og fikk i fjor en pris for en bildeserie om feiring av Stalins fødselsdag i Tbilisi. To andre journalister i samme bil, Teymuraz Kikuradze og Winston Featherly, fra den engelskspråklige Tbilisi-avisa The Messenger, ble såret.

Nederlender

Dagen etter denne hendelsen ble den nederlandske tv-fotografen Stan Storimans fra RTL Nieuws, en uidentifisert georgisk journalist, samt pressefolkenes sjåfør, drept i et russisk bombeangrep på byen Gori.

Storimans RTL-kollega, korrespondent Jeroen Akkermans, den israelske reporteren Zadok Yehezkeli, og en ikke navngitt gresk journalist ble såret i samme angrepet.

Ifølge en nyhetsmelding fra Committe To Protect Journalists reddet Akkermans, livet til hardt sårede Yehezkeli. Nederlenderen, som var såret i beinet, bar israeleren vekk fra gata og til en bil som fraktet dem begge til sykehus.

På teppet

– Sammen med våre kolleger i det nederlandske journalislaget er vi opptatt av å finne ut nøyaktig hva som skjedde med Stan og våre andre kolleger, sier Aidan White.

Nyhetsbyrået AP forteller dessuten at den nederlandske utenriksministeren, Maxime Verhagen, som personlig kjente Storimans, tirsdag innkalt den russiske ambassadøren og ba om en forklaring på det inntrufne.

Savnet

IFJ rapporterer også om at minst fem andre journalister er blitt såret i kampene, og to russiske journalister er meldt savnet. Det er fotografen Vyacheslav Kochetkov fra magasinet Ekspert og journalisten Igor Naydenov fra Russkij Reporter. De tok en buss fra Jerevan til Tbilisi 8. august, men siden har ingen hørt fra dem. Arbeidsgiverne ber russiske og georgiske myndigheter, samt journalister, om hjelp i leting etter de savnede.

IFJ er også i kontakt ned journalistlagene i Russland og Georgia for å prøve å koordinere støttetiltak for journalister som dekker konflikten.

Powered by Labrador CMS