Foto: John Erling Blad.
Foto: John Erling Blad.

Fritt Ords juryleder avviser kritikken

Rustad i document.no mener bloggmillioner ble fordelt politisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tildelingen av 2,5 millioner kroner fra Fritt Ord til 16 mottakere har ikke gått upåaktet hen. Hans Rustad i Document.no reagerer på at høyresiden ikke har fått støtte og mener tildelingen stiller stiftelsen i forlegenhet.

Juryleder Gisle Hannemyr forteller at søkebunken var så stor at det var problematisk å prioritere med så mange støtteberettige. Og dermed måtte noen av søkerne falle utenom tildelingen.

Like

Hannemyr er likevel uenig i Rustads påstand om at støtten har politisk slagside. Han viser til at Jan Arild Snoen også er mediekritiker og har bakgrunn fra den politiske tenketanken Minerva.

– Rustad er vel også mer populær enn Snoen. Han har flere lesere. Forskjellen på de to slik jeg ser det er at Snoen har mer faglig forankret kritikk, mens Rustad fremstår mer som ildsjel; at innleggene handler om noe han føler for uten å legge for mye faglig begrunnelse i det. Men politisk sett er de kanskje ikke så ulike, selv om de er forskjellige i uttrykksformen.

Jurylederen føyer til at han er overrasket over at så få blåbloggere søkte. Hannemyr understreker samtidig at juryen ønsket å spre pengene til flere fagfelt. IT-forskeren forteller at mange søkere skrev at de hadde til formål å lage en mediekritisk blogg. For juryen var det også andre felt de anså som viktige i blogger, som klima og politikk.

Korrekthet

Rustad skriver at juryen unnlot å gi Document.no støtte med overlegg. Han kritiserer Fritt Ord for politisk korrekthet og mener det neppe er korrekt å gi penger til noen «som forsvarer Sverigedemokratene.»

Hannemyr forteller at nettopp politisk korrekthet havnet tidlig på bordet. Noen av jurymedlemmene skal ha ønsket å støtte flere som var i markert opposisjon for å unngå kritikk av typen Rustad kommer med. Hannemyr ønsker å ikke si hvilke av de fire jurymedlemmene som ønsket dette. Han legger ikke skjul på at det var delte meninger.

– Synet som vant fram var at søknadens kvalitet skulle avgjøre. Og at søknaden sannsynliggjorde at de gjennom bloggmediet kunne heve den demokratiske debatten i Norge.

Uavhengig

Hannemyr reagerer på at Rustad hevder at Fritt Ords leder Erik Rudeng nær sagt skal ha lovet støtte til Document. Jurylederen mener omtalen av Rudeng fremstår som usaklig og at søkerne, om de kommer med slike angrep, ikke kan ha satt seg inn i utlysningsteksten.

– Her står det at juryen jobber uavhengig. Rudeng og Fritt Ord skal ha ros for ikke å ha forsøkt å legge seg opp i arbeidet vårt.

Powered by Labrador CMS