Gjorde samme feil to ganger

Gjengangerens journalister slo opp de samme feilene to ganger. Tidenes største dementi i dag.

Publisert Sist oppdatert

Ved to forskjellige anledninger, med to forskjellige journalister, slo lokalavisen Gjengangeren i Horten opp samme feiltolkning av dokumenter som ble lekket.

Avisa har gjort opp for seg med et uvanlig åpenhjertig dementi.

– Feiltolket

Det hele startet med at journalist Tom Arild Dahl fikk lekket dokumenter med forslag fra rådmannen om endringer i kommunens tilbud. Disse slo Dahl opp i avisen, hvor det så viste seg at det var feiltolket.

– Dahl skrev basert på en lekkasje som er naturlig å gjøre, og uten å gjøre oppmerksom på det. I denne artikkelen klarte avisen å fremstille dette helt unyansert, og skape mye røre både internt og eksternt i kommunen. De ansatte oppfattet dette som helt annerledes enn hva de var med på å drøfte, forklarer rådmann i Horten kommune Ragnar Sundklakk.

Dette ble dagen etter korrigert og beklaget av avisens redaktør Jan Erik Hvidsten.

– Beklagelsen er større enn hva jeg er vant med å se i media, sier rådmannen til Journalisten.

En gang til

Etter beklagelsen tok avisens journalist Jan Broms tak i saken. Ifølge ordfører Nils Henning Hontvedt slo Broms opp en sak som da var en riktig fremstilling av saken. I ettertid fikk journalisten tak i samme dokument som Dahl, og fulgte den politiske behandlingen i utvalgene. Så skrev han en ny sak denne uken om kutt i de kommunale tilbudene i blant annet Åsgårdstrand.

– Likevel klarer Broms å oppfatte virkeligheten på samme måte som Dahl gjorde, og slår opp samme feilslåtte opplysninger. Jeg fortalte til og med at Dahl hadde gjort denne feilen, forteller ordføreren.

– Beskjemmet

Hontvedt har selv jobbet som journalist i Vestfold Arbeiderblad, Tønsbergs Blad og i Gjengangeren. Blant annet skrev han selv et større oppslag dagen Gjengangeren ble lagt om til tabloidformatet, basert på lekkasjer.

Som tidligere journalist er det en ting jeg prøvde å etterleve – være på dokumenter så tidlig som mulig. Det er et viktig arbeidsmål og i så måte må vi akseptere at andre har samme målsetting, det er ikke krangelen vi har med avisen. Og som tidligere journalist hadde jeg en tanke over alle, det jeg skriver skal være korrekt. Derfor er jeg beskjemmet på standens vegne på grunn av dette. Det må være mulig å gjøre arbeidet grundig, sier Hontvedt.

– Vi har driti oss ut

Torsdag ettermiddag hadde ordføreren og rådmannen møte med avisens redaktør Jan Erik Hvidsten som i fredagens avis har tatt affære og slått opp på feilen på forsiden. «Avisen beklager» er forsidens største overskrift.

– Det er riktig at vi gjorde samme feilen to ganger. Det er forholdsvis ulykksalig. Vi har driti oss skikkelig ut og da må vi rette opp i det, sier ansvarlig redaktør Jan Erik Hvidsten.

– At vi mistolket det første gangen er en ting. Det uheldige var at Broms da var på perm og hadde ikke fått lest seg opp før han gjorde samme feil. Dessverre tar ingen tak i det og påpeker overfor han at vi har dementert dette tidligere før oppslaget kom på trykk.

I sin leder fredag skriver redaktøren «Som leser ville jeg avgjort ristet på hodet over lokalavisa mi». Nå skal rutinene i avisa skjerpes.

Største dementiet

– Vi må jobbe internt for at dette ikke skal skje igjen, og det er klart at de som har vært involvert i dette har lært av feilene. Men det handler om intern kommunikasjon og intern kontroll. I forhold til leserne utad har vi begått det største dementiet jeg noensinne har vært med om for å rette opp i dette, sier redaktøren.

Hvidsten er opptatt av at mediene ikke skal begrave feilene de gjør.

– Generelt mener jeg at vi i pressen må tørre å stå for de feilene vi begår, her har vi tråkket i salaten og dermed er det viktig at vi er åpne i forhold til leserne om dette.

– Nå skal jeg gi redaktøren uforbeholden og fullstendig honnør for måten han har ryddet opp i. Dette vil ikke ha noen betydning i forholdet mitt til Gjengangeren, sier ordføreren.

Powered by Labrador CMS