Janne Seime Siler i rettssak i Tromsø etter at Nordisk film har blitt saksøkt for serien Bygg og bedrag. Foto: Lars Åke Andersen
Janne Seime Siler i rettssak i Tromsø etter at Nordisk film har blitt saksøkt for serien Bygg og bedrag. Foto: Lars Åke Andersen

Saksøkt for 10 millioner, minst

Det skulle være kritisk forbrukerjournalistikk på TV3, men nå er Janne Seime Siler saksøkt for ærekrenkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det oppleves som tidkrevende, lærerikt og litt søkt. Spesielt fordi saksøker skyter budbringeren og ikke budskapet, forteller Janne Seime Siler. Hele forrige uke tilbrakte hun i tingretten i Tromsø saksøkt for ærekrenkelser etter at hun var programleder i TV3-programmet Bygg og Bedrag.

Ble tv-sendt

I oktober 2010 viser kanalen programmet som Siler leder. Her tar de for seg Tromsø-entreprenør Leif Erik Knutsen og sjubarnsfamilien Skredlunds dårlige erfaringer med hans firma Knutsens Byggservice. Ifølge iTromsø gjorde dette programmet det slik at Knutsen ikke gjør opp for seg i henhold til en forliksavtale han har inngått med familien.

Knutsen skulle ifølge lokalavisen betale familien totalt 700.000 kroner. Men entreprenøren har kun betalt 100.000 kroner. Siden TV3-programmet mener han å ha hatt et tap på 1,4 millioner kroner. Det har ført til at Knutsen har gått til sak mot TV3s eier Viasat. Nordisk Film som har produsert programmet, regissør Lasse Ramstad og programleder Janne Seime Siler.

– Det er total skivebom å saksøke Siler, og det fortalte jeg i retten, sier administrerende direktør Lars Finland i Nordisk Film. Han ikke bare tror, men har også en god følelse på at de vil vinne saken.

Ansiktet utad

Dersom Knutsen vinner fram med sitt krav, betyr det erstatningsoppgjør opp mot åtte siffer. Allerede tapte inntekter, og beregninger for fremtidig tapte inntekter, har saksøker anslått til å ligge mellom 9 og 11 millioner kroner. I tillegg kommer oppreisning.

Siler var programleder og, som hun selv sier, hadde liten medvirkning redaksjonelt i akkurat dette programmet.

Men nå er det en gang slik at en også i Norge kan saksøke den man vil og der det kan være penger å hente. Og det er det ikke i PFU. Saksøkeren klagde oss aldri inn til PFU.

Saksøker mener at programmet hvor han og hans firma er omtalt var tendensiøst. Han mener at de saksøkte direkte krenket ham og at de neglisjerte presseetiske regler og har overtrådt Vær varsom-plakaten. Videre mener han at programmet var klippet på en måte som passet programmet. Han hevder også at påstander og beskyldninger rett mot ham er usanne og at han ikke fikk imøtegåelse.

Forlot intervjuet

Siler forteller at Knutsen selv ikke ville benytte seg av tilsvarsretten i TV-programmet. Det gjorde til gjengjeld hans advokat Roar Bårdlund.

– Og underveis i intervjuet ble han så ukomfortabel med spørsmålene jeg stilte at han avbrøt intervjuet. Denne advokaten var også saksøkers advokat og prosessfullmektig under rettssaken. Advokaten satte seg selv i vitneboksen under rettssaken og forklarte reaksjonen sin med at han følte seg «trengt oppi et hjørne». Sånn går det muligens, parerte jeg, når en uforberedt advokat møter sin overkvinne, forteller Siler.

Den tidligere programlederen forteller at hun med selvkritiske øyne ikke kan se at det i dette tilfellet burde vært gjort annerledes.

Trusler om søksmål erfarer jeg kan si mer om motparten enn om hva som er publisert, sier Siler.

Kvalitetsprogram

I TV3 er man stolte av «Bygg & bedrag» og informasjonsansvarlig Glenn Ø. Støldal karakteriserer det som et seriøst kvalitetsprogram som står midt i det journalistiske oppdraget hvor redaksjonen inntar rollen som forbrukernes kritiske røst.

– Vi er svært tilfredse med å ha vist denne programserien, inkludert episoden om Knutsen Byggeservice og familien Skredlund. Basert på kvaliteten i det omfattende arbeidet som Nordisk Film og TV3 har gjort i denne programserien, er vi optimistiske med tanke på rettssaken og utfallet av den, sier Støldal. Han legger til at TV-kanalen har også fått positive tilbakemeldinger på programmet. Både fra dem som har fått hjelp og øvrige seere.

Advokat Bårdlund forteller at siden saken nå er tatt opp til doms, og det ventes domsavsigelse i midten av juni, ønsker partene ikke kommentere saken før dom foreligger.

Powered by Labrador CMS