Espen Egil Hansen, publisher i Aftenposten, ønsker seg like konkurransevilkår. Foto: Birgit Danneberg
Espen Egil Hansen, publisher i Aftenposten, ønsker seg like konkurransevilkår. Foto: Birgit Danneberg

Aftenposten-sjefen håper på mer skatt for Facebook og Google

Mener det er ødeleggende at den norske mediebransjen ikke har like konkurransevilkår.

Publisert Sist oppdatert
Etter at Apple er pålagt å betale 13 milliarder euro i straffeskatt i Irland, håper Aftenpostens sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen på tilsvarende krav mot selskaper som Facebook og Google.

Apple er ett av en rekke selskaper som har virksomhet i Irland og som nyter godt av lave skattesatser. Nylig påla EU selskapet å betale svimlende 13 milliarder euro i straffeskatt til Irland, selv om Irland aldri har bedt om pengene.

Hansen håper nå at EU retter tilsvarende skattekrav mot Facebook og Google, skriver Klassekampen. Flere norske medier regner de to IT-gigantene som sine største konkurrenter.

– Facebook og Google bruker akkurat de samme mekanismene og mulighetene som Apple har benyttet for skatteplanlegging. Det fører til at mediebransjen, som jeg representerer, ikke har like konkurransevilkår, noe som er relativt ødeleggende for oss når vi skal over i det digitale markedet, sier han.

Men det var ikke skatteplanleggingen som felte Apple. Selskapet syntes den irske skatten på 12,5 prosent var for høy og inngikk en avtale med myndighetene om å betale 0,005 prosent i selskapsskatt. I bytte sørget selskapet for flere tusen arbeidsplasser. Det er denne avtalen EU nå har slått ned på, fordi kommisjonen mener den innebærer ulovlig statsstøtte.

Powered by Labrador CMS