Gratisavis med «gratis» stoff

Først stjeler gratisavisen Urban stoff fra intetanende journalister. Deretter truer Urban journalistene med politianmeldelse, når de krever erstatning for tyveriet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Av elleve artikler i novemberutgaven av Urban er hele syv uten byline eller signert med pseudonymet «Aaron». Det kan det åpenbart være god grunn til, for minst to av disse artiklene er regelrett stofftyveri av saker som tidligere har stått på trykk andre steder.

Én er stjålet fra tidsskriftet Flux og én fra gratisbladet Spirit. Sistnevnte har i tillegg oppdaget ytterligere et tyveri i Urban tidligere i høst. I ingen av tilfellene er opphavspersonene eller deres publikasjoner blitt kontaktet på forhånd.

– Uhyre frekt og simpelt

– Jeg plukket helt tilfeldig opp et eksemplar av Urban og fikk sjokk da jeg så min sak «Livssynspiller & Smilekrem» som jeg hadde hatt på trykk i Flux halvannet år tidligere. Det var direkte ekkelt. Alt var skrevet ordrett av, med unntak av tittelen som i Urban ble til «Gi meg en pille…» og bylinen som ikke lenger tilhørte meg, men en eller annen «Aaron», sier Kari Bu som studerer medievitenskap og er medredaktør i Flux.

I samme nummer av Urban har også Spirits redaksjonssjef Anne Gunn Halvorsen gjenfunnet en av sine gamle Spirit-saker, med sjekketips til jenter. I Urban står «Sjekk opp en rocker» helt uten byline.

– De har skrevet saken rett av, men kuttet noen avsnitt på en måte som gjør at den blir ufullstendig og mye dårligere. Sånn sett er jeg glad for at de i hvert fall ikke satte på min byline, sier Anne Gunn, men tilføyer:

– Men det gjør selvsagt ikke tyveriet bedre. Det er bare uhyre frekt og simpelt, og gjør at Urban framstår som et veldig useriøst blad.

Spirit-frilanser Ruben Gran var den første av de tre som fant en av sine saker i Urban. Hans sak «Etter festen» som sto på trykk i Spirit i fjor sommer, dukket i september opp i Urban. Uten byline. Da Gran påpekte forholdet overfor Urbans konstituerte redaktør Erik Tomassen, la sistnevnte seg flat med hensyn til tyveriet. Men samtidig truet han skriftlig med at «En erstatning/kompensasjon forutsetter at de ikke har eller driver en negativ kampanje mot Urban i forbindelse med det inntrufne».

I håp om å få sin erstatning, ønsker Gran derfor ikke å uttale seg om saken til Journalisten, men bekrefter at han så langt ikke har fått noe penger fra Urban.

Politianmelder journalist

Penger har heller ikke Kari Bu fått. Til gjengjeld skal hun ha blitt politianmeldt av Urban for «pengeutpressing, trusler og ærekrenkelser», ifølge en faks Journalisten har mottatt fra Urban-redaktør Tomassen.

– Jeg sendte en kanskje vel sint mail til Urban da jeg oppdaget stofftyveriet. Det var likevel både veldig overraskende og ubehagelig da jeg fikk en telefon fra Tomassen – fra skjult nummer – seint en søndags kveld. I den påpekte han at Urban hadde dårlig råd, og advarte meg mot å fortelle om det inntrufne til andre medier. Jeg oppfattet det som at forutsetningen for erstatning var at jeg holdt kjeft. Dessuten krevde han at jeg sendte en mail med unnskyldning for mine krasse ord. Hvis ikke måtte jeg forvente motreaksjoner, og han truet med politianmeldelse, sier Kari Bu.

Den litt forsonende mailen sendte hun, men er nå ifølge Tomassen likevel blitt politianmeldt.

Skylder på anonym frilanser

Journalisten har ringt og mailet Urban gjentatte ganger i flere dager, uten å oppnå kontakt. Derimot har Tomassen sendt en faks med tilsvar og beskjed om at han ikke ønsker å kommentere saken utover dette.

I faksen legger han skylden på en ikke navngitt frilanser, som i Urban altså opererer enten uten byline eller under pseudonym. Om frilanseren skriver Tomassen at «I etterhånd viser det seg altså at han helt eller delvis har plagiert ulike artikler og oversendt disse som sine egne verk noe som selvfølgelig er hinsides all fornuft og anstendighet… Vi ser på det hele som en personlig tragedie for vedkommende og vi har foreløpig ikke gjort noe med forholdet da vi ikke får tak på ham».

Skriver altså Tomassen i en faks til Journalisten datert 23. november. Mens han i en mail til Ruben Gran datert en uke tidligere (16. november) derimot skriver «vi har blitt forledet av en nå politianmeldt frilanser».

Ødelegger for andre

Spirit-redaktør Thomas Talseth har jobbet i over syv år i gratisbladet, men høstens to tyverier er de første han har opplevd.

– Det provoserer meg noe voldsomt at en gratisavis kan operere på denne måten, sier Talseth.

Foruten at han syns det er ille for journalistene, uttrykker han også bekymring på gratisbladenes vegne.

– Gratisbladene har et frynsete rykte, og med så mange useriøse aktører som er kommet og gått, har jeg ingen problemer med å forstå denne skepsisen. For oss som er seriøse, er det derfor veldig uheldig og frustrerende når aktører driver slik Urban nå gjør. Det rammer også oss andre, fastslår Thomas Talseth som har sendt skriftlig klage til Urban for deres stofftyveri. Noe svar var ikke kommet ved vår deadline.

Powered by Labrador CMS