Fra Taliban til mediedagene

Den britiske journalisten Yvonne Ridley er første navn ut fra Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Yvonne Ridley har lang fartstid fra etablerte engelske redaksjoner som The Sunday Times, The Observer, Daily Mirror og Independent on Sunday. For de fleste er hun nok mest kjent for at hun i slutten av september 2001 ble kidnappet av Taliban.

Hun ble tatt uten pass og visum på grensen mellom Afghanistan og Pakistan og skulle stilles for retten for å ha krysset grensen ulovlig. Ridley ble nektet visum, og fulgte derfor BBCs John Simpsons metode. Hun ikledde seg burka og forsøkte å snike seg over grensen.

Konverterte

9. oktober 2001 ble hun satt fri på humanitært grunnlag. Samtidig hadde USA med dets allierte begynt å bombe Afghanistan.

Da Ridley ble sluppet fri, spurte en av hennes kidnappere om hun ville konvertere til islam. Ridley avviste dette men lovet å lese Koranen. I 2004 begynte hun å skildre sine reise i BBC og flere andre publikasjoner. På dette tidspunktet var hun blitt en sterk kritiker av den vestlige verden.

Ridley har siden skrevet to bøker «In The Hands of the Taliban» og «Ticket to Paradise» om sine opplevelser.

I dag arbeider Ridley for den engelskspråklige nyhetskanalen Press TV i Iran.

I gang

– Journalist Yvonne Ridley er et veldig spennende navn for oss. Hennes karriereløp er jo ikke noe for nervesvake. Hun har gjort kontroversielle valg og som brubygger mellom den muslimske og vestlige verden er hun mer aktuell enn noensinne, sier festivalsjef Guri Heftye i de Nordiske Mediedager.

Festivalsjefen forteller at programmet fortsatt er i støpeskjeen, men at det i programmiksen vil bli nye medier, godt TV, journalistikk, medieøkonomi, -trender og nyheter.

– Og forhåpentligvis en og annen overraskelse, avslutter Heftye som gleder seg over at festivalåret er i gang med billetter i salg fra fredag.

Powered by Labrador CMS