Aftenposten-sjef Trine Eilertsen møtte Hadia Tajik til debatt mandag morgen.

Eilertsen etter Tajik-angrep: – Har ikke lagt vekk jobb på grunn av dette

Møttes til debatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen har diskutert med Ap-nestleder og arbeidsminister Hadia Tajik gjennom helga:

Fredag kveld gikk Tajik hardt ut mot Aftenposten på Facebook, og skrev blant annet at avisa prøvde å «lage en skandale» av at hun grunnet sikkerhetshensyn hadde pendlerbolig i tre måneder i 2019, og at avisa «mot min vilje vil publisere opplysninger om trusselvurderinger og sikkerhetstiltak rundt meg».

Den mulige Aftenposten-artikkelen er fremdeles ikke publisert, og Eilertsen vil ikke si noe om det eventuelle innholdet:

– Vi kommenterer ingen ting vi ikke har publisert og vi kommenterer heller ikke om det blir sak eller ikke. Men vi har ikke lagt vekk jobb på grunn av dette, sier Eilertsen til Journalisten mandag morgen.

Møttes til debatt

Diskusjonen ble også tema da Eilertsen møtte Tajik til debatt under Politisk kvarter på NRK Radio mandag morgen.

Under Politisk kvarter avviste Eilertsen at Aftenposten planla å avsløre detaljer rundt Tajiks sikkerhetssituasjon.

– Vi har sagt at vi må ettergå en del begrunnelser for valgene hun har tatt, akkurat som vi gjør med andre som vi har undersøkt i pendlerboligkomplekset.

Det var heller ikke aktuelt å publisere saken umiddelbart etter å ha fått kommentar fra Tajik, sa Eilertsen.

– Vi får svaret og ser at vi må jobbe videre med saken, og det er det som har skjedd. At Hadia Tajik da går ut og kommenterer en sak som ikke har stått på trykk og gir et inntrykk av hvordan hun tror den ville sett ut, det synes jeg faktisk er helt spesielt, sa Eilertsen.

– Presseskandale

Tajik omtaler på sin side fremdeles Aftenpostens opptreden som en presseskandale.

– De har presset meg inn i en situasjon der jeg må velge mellom å fremstå som jeg har utnyttet systemet for å få pendlerbolig i tre måneder, eller å selv åpent fortelle om min sikkerhetssituasjon, noe jeg ikke har ønsket å gjøre.

Hun beskrev at hun mottok et langt Word-dokument, en «aller siste frist» for å kommentere, samt at Aftenposten skrev at de kom til å omtale sikkerhetssituasjonen.

– Hvis de egentlig ikke var klare for å publisere, lurer jeg på hvorfor Trine Eilertsen sine folk fremstilte det sånn overfor meg.

– Kan ikke sammenligne

Eilertsen sier til Journalisten at hun ikke vil kommentere noe rundt kommunikasjonen mellom Tajik og avisen.

– Hun som kilde må bestemme hva hun vil dele av kontakten med oss. Men jeg kan ikke gjøre det samme. Jeg har respekt for kildene og en plikt til å behandle kilder ordentlig. Jeg går ikke ut med kildedialog.

– Så at du ikke kan si mer handler om kildevern?

– Jeg vil at alle som forholder seg til Aftenposten vet at vi ikke går ut med selektive utsnitt av kontakten med oss, selv om det kan gagne oss. Om kilden anklager oss, svarer vi på det, men vi går ikke ut med kontakt vi har hatt.

– Tror du Tajik er strategisk når hun går ut slik før saken er publisert?

– Jeg har ingen forutsetninger for å si noe om dette er en strategi fra hennes side. Da må jeg inn i hodet hennes, og det er jeg ikke. Hun har hatt en sterk forståelse om at vi publiserer sak uavhengig av hennes svar. Det er sånn hun tror vi jobber. Jeg er usikker på hva hun bygger det på. Ønsket har vært å komme oss i forkjøpet og fortelle hvordan saken bør leses. De som leser kan ikke sammenligne det hun skriver med saken. For den er ikke der ute.

Powered by Labrador CMS