Benedicte Forsberg. Foto: Espen Forsberg
Benedicte Forsberg. Foto: Espen Forsberg

Spør hvem som er mest kresen

Frilanser ikke så imponert over redaktør som klager. Hallingdølen vil helst gi fast jobb til faste.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg fikk avslag da jeg søkte den utlyste journalistjobben i Hallingdølen i april. Det sto jeg dessverre ikke nådde opp, så jeg tenkte det måtte være flere godt kvalifiserte søkere, sier tidligere frilansjournalist Benedicte Forsberg (24) til Journalisten.

Flyttet hjem

Hun har jobbet frilans i tre år etter journalistutdannelse ved MI i Bergen. Forsberg og mannen Espen flyttet tilbake til Hallingdal i slutten av 2007. Hun håpet på jobb i lokalavisa.

Redaktør Bjarne Tormodsgard i Hallingdølen fortalte i forrige uke til Journalisten at det var uråd å få kvalifiserte søkere til ledige stillinger. Den siste jobben ble utlyst i oktober, men står fortsatt ubesatt.

– Det (må) være noen som er jævlig bortskjemt og som tror at det eneste saliggjørende er å jobbe i Akersgata, mente Tormodsgard. Han forstår ikke at det snakkes om arbeidsløshet blant unge journalister, når så få av dem søker seg til distriktene.

– Ville ansatt henne

Forsberg hadde praksisjobb i Bergensavisen mens hun studerte. Den førte til at hun straks etter ble hyret inn som frilanser og vikar. Kultur- og featureleder Per Randers Haukaas angrer ikke.

– Hun var flink, behagelig, alltid godt forberedt, sier Haukaas. – Jeg ville ikke hatt noen betenkeligheter med å tilby henne fast jobb.

Nå er Benedicte Forsberg kunderådgiver i bank på Nesbyen og trives der. – Jeg har ingen planer om å slutte, men hadde veldig lyst på journalistikken. Da jeg så intervjuet med Tormodsgard, lurte jeg på hvem han egentlig er på utkikk etter.

Hallingdølens redaktør har sagt at han helst ansetter folk som har en fast ansettelse bak seg.

Frilansere bak i køen

«I fjor vår utlyste Hallingdølen en fast journaliststilling, med like magert resultat. Ingen med journalistisk bakgrunn søkte. Da gjennomførte redaktøren en intervjurunde blant de få øvrige søkerne», het det i vårt intervju med Tormodsgard.

Dette var altså den utlysningen Forsberg besvarte, med journalistutdannelse og to-tre års erfaring fra Bergensavisen.

– Vi får en del søknader fra frilansere, sier Tormodsgard i dag. Han vil ikke gå inn på de enkelte søkernes kvalifikasjoner, men minner om at frilanser er et vidt begrep.

– Hvilke kvalifikasjoner er viktigst for dere?

– Vi ser aller først på journalistisk praksis. Da er jeg særlig ute etter folk som har hatt et fast ansettelsesforhold.

– Hvorfor er det så viktig for deg?

– Det er forskjell på å levere to volleyballreferater i løpet av et år, og å være en frilanser som leverer fast stoff til en avis. Det er jo mange som kaller seg frilansere. Når folk har bakgrunn som fast ansatte journalister, gir det en trygghet for at de har vært innom flere stoffområder. Og du kan ta kontakt med folk i avisa der de jobbet. Det er mye lettere å få en verdifull referanse. En som har jobbet i avis, vet hva det dreier seg om. Jeg føler større trygghet for at vedkommende har journalistikken i ryggmargen.

– Når jeg har valget mellom en med erfaring som frilans og en som har vært fast ansatt, så står den siste sterkere.