Jon Gelius, Erik Fosse og Mads Gilbert. Foto: Helge Øgrim
Jon Gelius, Erik Fosse og Mads Gilbert. Foto: Helge Øgrim

NRK: Vi gjorde Gilbert-feil

Blandet observatør med rapportør under Gaza-krigen.

Publisert Sist oppdatert

Gaza-legene Erik Fosse og Mads Gilbert fikk massiv ros fra redaktørene da de i går besvarte spørsmål om sine rapporter fra det krigsherjede Gaza. Men NRK og Aftenposten medgikk at det gikk litt fort i svingene.

Enslig stemme

På møtet i Oslo redaktørforening var Dagens Næringslivs Bjørn Gabrielsen ganske ensom i å spørre om norske medier informerte skjevt om krigen i Gaza. Han viste til sin egen og uformelle undersøkelse som demonstrerte at mens mediene i andre land også knyttet konflikten til Irans ambisjoner og forbindelsen til Hamas, ble temaet knapt berørt i norske medier.

Forsamlingen var ellers enstemmig i sin vurdering av Fosse og Gilbert som viktige øyenvitner til sivilbefolkningens lidelser, selv om de to legene har tatt parti for en part i konflikten.

NRKs nyhetssjef Jon Gelius roste også legenes innsats, men medgikk at hans intervjuere ved noen anledninger skapte uklarhet om hvem de snakket med.

Partsvitner

Det skjedde da man beveget seg bort fra hendelser Fosse og Gilbert selv observerte og i stedet ba dem uttale seg om forhold der de bare hadde annenhånds informasjon.

– Da ble det skapt litt uklarhet om de var øyenvitner eller rapportører, sa NRK-sjefen.

Aftenpostens fungerende sjefredaktør Hilde Haugsgjerd gjentok at avisen var unøyaktig da legene ble omtalt som nøytrale på lederplass, men pekte på at det raskt ble beklaget i nettdebatt med leserne.

Hamas underdekket

Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold roste legene og mediene for å ha beskrevet krigens redsler og Israels brutalitet, men syntes dekningen av Hamas var mangelfull.

– Det er etter mitt inntrykk ikke en frigjøringsbevegelse. Hamas vil skape en gudestat, kaster politiske motstandere ut av fjerde etasje, henretter andre palestinere foran øynene på kvinner og barn og utlover karikaturtegneres vekt i gull for likvidering.

Gilbert fremholdt at pressen må undersøke hva som er sant, ikke bare strebe etter likevekt mellom partene. Fosse fortalte at Hamas hadde kontroll over sykehuset der han og kollegaen jobbet i Gaza, men hadde ikke opplevd forsøk på å styre informasjonen de ga omverdenen mens vestlige journalister var nektet adgang av israelerne.

Powered by Labrador CMS