Digitale medier står totalt for 41,8 prosent av omsetningen som går via mediebyråene, viser Mediebarometeret fra første halvdel av 2022.
Digitale medier står totalt for 41,8 prosent av omsetningen som går via mediebyråene, viser Mediebarometeret fra første halvdel av 2022.

MEDIEBAROMETERET:

Reklamevekst for mediene på 6,8 prosent første halvdel av 2022

– Konflikten mellom TV 2 og Altibox preger naturlig nok markedet.

Publisert Sist oppdatert

Mediebyråforeningen er klar med Mediebarometeret for første halvdel av 2022.

Barometeret viser at reklamemarkedet vokser med 6,8 prosent dette halvåret, som tilsvarer en vekst på 317 millioner. Dette er i tråd med tidligere prognoser, men med en sterk inngang på året avtar veksten de siste to månedene.

– Både mai og juni viser tilbakegang sammenlignet med fjoråret, og juni isolert går tilbake 7,4 prosent, sier Kristin Brimi, daglig leder i Mediebyråforeningen, i en pressemelding mandag.

Til tross for størst tilbakegang på digitale flater og TV, vokste markedet totalt sett første halvår, sammenlignet med 2021.

Daglig leder Kristin Brimi i Mediebyrå-foreningen.
Daglig leder Kristin Brimi i Mediebyrå-foreningen.

– Juni gir oss et lite «kaldt bad» på vei inn i sommeren. Omsetningen for måneden isolert er lavere enn forventet, men vi må likevel ikke glemme at juni 2021 hadde overraskende høy omsetning, så dette er vel så mye en korreksjon tilbake til normalen, sier Medie- og forhandlingsdirektør i dentsu, Harald Eide-Fredriksen.

Digitale medier står totalt for 41,8 prosent av omsetningen som går via mediebyråene, og kanalen vokser moderat første halvår med 3 prosent mot samme periode i fjor.

TV øker med 3,9 prosent første halvår som utgjør en vekst på nesten 66 millioner. For juni isolert er det en tilbakegang på nesten 20 prosent.

Medie- og forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i dentsu.
Medie- og forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i dentsu.

– Konflikten mellom TV 2 og Altibox preger naturlig nok markedet – det anslås at TV 2 har rundt 20 prosent mindre varelager på grunn av dette. Men i 2021 hadde vi også fotball-EM i juni, som naturligvis bidro til en sterk måned i fjor, sier Eide-Fredriksen.

Radio gjør det sterkt og vokser med hele 13,3 prosent mot fjoråret, noe et utsolgt TV-marked kan ha bidratt til. Podkast holder seg på samme nivå som i fjor.

– Vi velger å være forsiktige optimister for andre halvår, selv om en rekke faktorer kan påvirke i negativ retning. Høy inflasjon og energipriser, høyere renter, krig og streiker påvirker lommeboken til folk i ulik grad, og ikke minst forbrukernes opplevelse og forventning til egen økonomi. Dette kan forplante seg til handelen og igjen til annonsørenes markedsbudsjetter, sier Eide-Fredriksen.

Powered by Labrador CMS