Ettåring sjikanert i nettavis

Haugesunds Avis brukte 13 timer på å fjerne innlegget.

Publisert Sist oppdatert

En 17 måneder gammel gutt, som er sønn av stortingskandidat og teatersjef, ble negativt omtalt i en artikkel om Google.

«Den løgne ungen»

Det var i forrige uke at Haugesunds Avis fortalte at Google var i byen for å ta gatebilder. Sent på kvelden fikk en leser det for seg å kommentere artikkelen ved å skrive at Google «burde ta bilde av den løgne (rare/merkelige) ungen til Arve Kambe».

En time etter at innlegget ble publisert, stengte redaksjonen debatten, slukket lyset og gikk hjem. I 13 timer lå innlegget ute på nettstedet uten at noen i redaksjonen oppdaget det. Først da ordføreren i byen ringte, ble innlegget fjernet.

Fryktelig

Ifølge ansvarlig redaktør Pål Arne Berg er det ingen forhåndsmoderering eller registreringskrav i sine kommentar- og debattfelt. Berg forklarer at man har gått gjennom rutinene etter at sjikanen ble oppdaget. I tillegg har redaksjonen valgt å stramme inn «åpningstidene» i nettdebatten.

– Det er klart at det er fryktelig beklagelig, og vi har beklaget dette overfor Kambe og i debatten i lokal medier. Dette er slikt som ikke skulle skje, det er ingen unnskyldning, sier Berg til Journalisten.

Nyttig

Berg forteller at avisen kun åpner debatten på enkelte saker. I krimsaker, tragedier, branner eller enkelte saker man i redaksjonen vet kan utløse mindre heldige debatter, forblir debattmulighetene avslått.

Enn så lenge er det ingen krav om registrering eller identifisering, men så snart nytt publiseringssystem er på plass i løpet av høsten, vil det bli krav om registrering av mobiltelefonnummer.

Berg mener det likevel er fordeler med å ha anonyme debattanter.

– Vi har også mange nyttige kommentarer fra leserne. Vi har lesere som forteller at de ikke ville stått fram med opplysninger dersom de ikke kunne være anonyme, av frykt for konsekvensene, sier han.

Facebook-gruppe

Arve Kambe er opprørt etter innlegget i forrige uke. Han forteller at det har tatt mye av energien hans og at selv om Berg forklarer at det vil bli mobilregistrering på debatten i løpet av høsten, er han langt fra fornøyd.

– Du kan fortsatt skrive at Pål Berg er utro med ei dame og det blir liggende der til noen oppdager det, det er det som er mitt anliggende. Så lenge folk aksepterer å vente i ukevis før de får innlegg på trykk i papiravisen, klarer nettbrukerne å vente noen minutter. At Berg ikke har skjønt det, viser at han ikke har tatt poenget i det hele tatt.

Kambe forteller at han har fått mye støtte og respons etter at innlegget ble kjent. Blant annet er det blitt opprettet en gruppe på Facebook hvor 171 medlemmer per i dag krever å få en slutt på anonymiseringen på nettsidene til Haugesunds Avis.

Søppelplass

Kambe mener anonymiseringen har gått for langt på nettsidene og at det må tas grep. Og han mener Pål Berg må ta æren for at det er blitt så ille.

– Den negative trenden startet da han ble nettredaktør, og det forverret seg etter at han ble ansvarlig redaktør. Det var da avisen ble hele regionens søppelplass på internett.

Kambe forteller at han forstår at han som politiker må tåle mer enn andre i form av kritikk og skitkasting uten at han tar til motmæle, men denne gangen kunne han ikke la det ligge.

– Når man lager et system som tillater at man kan si hva som helt når som helst, da er det gått for langt. Det er mange i regionen som har tålt mye fra Haugesunds Avis på nett uten å ta til motmæle, og eneste grunnen til at vi tar til motsvar er at det handler om vår herlige 17 måneder gamle sønn.

Kambe har så langt ikke tatt stilling til om han vil klage Haugesunds Avis inn for PFU.

Powered by Labrador CMS