SLUTT: Jon Ådnøy takker for seg i Haugesunds Avis og setter kursen mot sitt nye prestegjeld i den tyrkiske turistbyen Alanya. Her sammen med Line Oma, Ruth Sunnanå Sveistrup og  Elisabeth Fiveland. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis
SLUTT: Jon Ådnøy takker for seg i Haugesunds Avis og setter kursen mot sitt nye prestegjeld i den tyrkiske turistbyen Alanya. Her sammen med Line Oma, Ruth Sunnanå Sveistrup og Elisabeth Fiveland. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis

Klubbleder blir sjømannsprest

Forlater Haugesunds Avis til fordel for turistmagneten Alanya i Tyrkia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag benyttet Jon Ådnøy (57) en avspaseringsdag til å rydde seg ut av kontoret i Haugesunds Avis, der han har vært ansatt som journalist de siste 11 årene.

Fra lørdag er han fast ansatt som prest i Sjømannskirken, lokalisert på den tyrkiske sørkysten. Alanya tiltrekker seg årlig tusenvis av norske turister.

Prestekontoret er etablert i en tidligere kafé, med bardisk.

– Der kommer vi til å servere vafler. De som ønsker sterkere saker må finne det andre steder. Dem er det nok av i Alanya, slår Ådnøy fast.

Sentral tillitsvalgt

Den mangeårige journalisten forlater samtidig vervet som leder av redaksjonsklubben i Haugesunds Avis, etter seks års innsats i en turbulent periode for bedriften. Han har også vært tillitsvalgt i Orkla Media og nå Edda Media. Det siste året har han sittet i styret for konsernstrukturen NJ i Edda Media (NJE).

– Jeg har hatt stor glede av det faglige fellesskapet der. Det er klart at det er trist å forlate Haugesunds Avis, menneskelig sett. Jeg har satt stor pris på det gode kollegiale miljøet. Man er jo langt mer alene i jobben som prest. Men jeg håper at mange kjente vil oppdage at det går direktefly fra Haugesund lufthavn til Antalya, i nærheten av Alanya, sier den avtroppende journalisten.

Slutter frivillig

Skiftet av yrke skyldes ikke nedbemanning, og Ådnøy får ikke med seg noen sluttpakke. Den nyansatte presten reiser til Tyrkia sammen med sin kone, som har tatt tre års permisjon fra jobben i skoleverket.

– Kona fant ut at vi måtte ta grep nå, hvis vi skulle gjøre noe annet før vi blir pensjonister. Nå er ungene ute av reiret. Og det er ikke verre enn en fire og en halv times flytur, hvis vi vil ta turen hjem.

Prest og journalist

Ådnøy tok embetsstudiet i teologi på 70-tallet, og arbeidet som prest i 18 år fra 1980. De ti første årene i Flora i Sogn og Fjordane, deretter i Torvastad og Utsira i Rogaland.

– Midt i presteperioden i Flora tok jeg et års permisjon, og jobbet som journalist i Firdaposten og NRK. Jeg hadde lenge hatt smaken for journalistikk, og etter gymnaset tok jeg medielinjen ved Rønningen Folkehøyskolen på Kjelsås. Så jeg har lenge lurt på hva jeg skal bli. Jeg har fortsatt noen år igjen på å finne det ut, smiler Ådnøy.

For fem års siden tok han et års permisjon fra Haugesunds Avis for å være prest i Suldal.

Ser likheter

– Det er klare likheter mellom de to yrkene. Mye dreier seg om å lytte og å være kritisk, samt om å formidle og uttrykke seg forståelig. Man må ikke bare kjenne budskapet, men også vite noe om mottakerne. Den store forskjellen er at man har mange kolleger rundt seg i en avis, forteller Ådnøy.

Som tillitsvalgt og ansatt har han vært kritisk til Mecom Group som eier. Oppkjøpet i 2006 har ifølge Ådnøy resultert i en usikkerhet om framtiden i Haugesunds Avis. Han mener at de som er ansvarlige og tar beslutninger har en altfor kort tidshorisont.

– Beslutningene er hele tiden preget av hensynet til det økonomiske resultatet. Vi er en Edda-bedrift som er i spill på London-børsen. Det er for lite langtidstenkning, lyder ett av avskjedsbudskapene fra Tyrkia-presten.

Powered by Labrador CMS