VGs nyhetssjef Geir Arne Kippernes (til høyre), her sammen med sjefredaktør Gard Steiro, mener svanen i Os har vært sommerens dyresak. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen
VGs nyhetssjef Geir Arne Kippernes (til høyre), her sammen med sjefredaktør Gard Steiro, mener svanen i Os har vært sommerens dyresak. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen

– Vi har fått det inn med morsmelka at dyresaker er viktig for VGs lesere

En død svane ble viet mye oppmerksomhet i norske medier torsdag. Sommerens dyresak, er VGs Geir Arne Kippernes forklaring på det.

Publisert Sist oppdatert
Faksimile VG torsdag morgen
Faksimile VG torsdag morgen

Torsdag våknet Norge til budskapet om at svanen som har gått under navnet «Havnesjefen» er død etter nok et angrep på et barn. Nyheten ble frontet på nettutgavene til riksmedier som VG, NRK og Dagbladet, og mange andre torsdag.

Riks-sak?

Både selve saken rundt «Havnesjefen» og medias oppslag vekker debatt torsdag. En av de som stiller spørsmål ved medias dekning er tidligere journalist Tor Helmer Halvorsen i Avisa Hordaland, som nå har forlatt yrket for kommunikasjonsbransjen. På en lukket Facebook-gruppe skriver han:

– En avlivet fugl i Os er altså toppsak i på VG.no og NRK sin framside. Pluss selvsagt i BT og andre lokale og regionale medier. Klart at dette er en historie lokalt, men er det virkelig verdt store oppslag på riksnivå at en fugl, som tydeligvis er aggressiv mot barn, blir avlivet? Er dette en nyhet som betyr noe som helst? Er dette det viktigste store og tunge redaksjoner klarer å spa opp? Finnes det ingen andre ting i samfunnet vårt som fortjener søkelys fra de tyngste redaksjonene våre? Jeg bare spør…

Faksimile Dagbladet.
Faksimile Dagbladet.

Overfor Journalisten er Halvorsen tilbakeholden med å uttale seg, men sier:

– Jeg har ikke noe interesse av å gå i diskusjon om redaksjonelle vurderinger med redaktører. Jeg vet jo hva svaret blir, og som tidligere journalist forstår jeg jo hvilke mekanismer som virker og som gjør at riksmedier skriver om det. Det er mer sånn, er det mulig å slå opp med krigstyper? Det er knivstikkinger i Oslo og krig i Syria, sier Halvorsen til Journalisten.

Han er også skremt over debattklimaet rundt «Havnesjefen», og viser til at ordføreren i Os ble drapstruet etter vedtaket om å avlive svanen etter tidligere angrep på en jente.

– Det sier litt om engasjementet rundt saken.

376 medieomtaler

Også i sosiale medier er reaksjonene forskjellige:

Et søk i mediearkivet Atekst viser at svanen i Os første gang ble omtalt 30. juni av TV 2, Bergensavisen og Midtsiden. Omtalen eksploderte i forrige måned med 249 treff på søk der «Havnesjefen» og Os er i samme artikkel. Hittil i august er det 124 treff på samme søk. Samlet er det altså 376 omtaler.

Antall artikler i alle norske medier med treff på både Havnesjefen og Os.
Antall artikler i alle norske medier med treff på både Havnesjefen og Os.

Sommerens dyresak

VG breaket ifølge nyhettsjef Geir Arne «Kippen» Kippernes dødsfallet til «Havnesjefen» torsdag. Han forsvarer dekningen av svanen med at det har vært en føljetong som har gått gjennom sommeren, og som har vakt stort engasjement blant leserne.

– Da mente vi det var en sak nå i morges at «Havnesjefen»er død, sier Kippernes, som forteller at saken er den mest leste denne torsdagen.

Faksimile Nettavisen
Faksimile Nettavisen

– Men det er bare snakk om en svane som er avlivet?

– Ja, en svane som vekker stort engasjement. Vi har sett en ordfører som er blitt drapstruet, og også i dag har ordføreren fått meldinger hun vurderer å anmelde.

Til Halvorsens uttalelser sier nyhetssjefen at det er mange saker som fortjener større søkelys.

– Men på en rolig sommerdag er dette et av flere oppslag. Akkurat nå er det for eksempel boligprisene. Havnesjefen er en sak vi så langt har satt tre journalister på fordi vil være best på saken. Jeg utelukker ikke at det blir flere byliner ettersom vi ikke ferdig med å dekke saken. Vi vil gå opp flere spor.

Til ressursbrukern sier Kippernes at den i det store bildet ikke er stor på føljetongen om «Havnesjefen».

– Hvis du ser på de store ressursene i VG går de til andre ting.

Det fortelles at gode dyrehistorier har vært viktig for VG i mange år, og at svanen i Os i så måte passer inn i det bildet. Det bekrefter Kippernes.

– Det er saker vi alltid har hatt i VG. Vi har fått det inn med morsmelka fra tidligere redaksjonssjef Jan Erik Lauré at gode dyresaker er viktig for VGs lesere. Men ikke på bekostning av samfunnsoppdraget. Den sommeren her har den dyresaken vært «Havnesjefen».

Powered by Labrador CMS