Bernt Hagtvet. Foto: Kathrine Geard
Bernt Hagtvet. Foto: Kathrine Geard

Bestyrtet over henleggelse

Professor Bernt Hagtvet mener politiets henleggelse av rasismeanmeldelsen mot HegnarOnline kan true demokratiet.

Publisert Sist oppdatert

– Det forundrer meg at Politiet har valgt å henlegge rasismeanmeldelsen, for vi hadde trengt en rettsoppgang på dette feltet. Det finnes ingen logikk i at et nettsted som HegnarOnline skal kunne spre urenset kloakk ustraffet, mens det samme ville være straffbart i Hegnars papirpublikasjoner. Deres ansvarsløse holdning til ytringsfrihet utgjør en trussel mot demokratiet, sier Hagtvet i en kommentar til at rasismeanmeldelsen mot HegnarOnlines redaktør Stein Ove Haugen og styreleder Trygve Hegnar er henlagt.

Trenger medieansvarslov

Norsk Redaktørforenings generalsekretær Nils E. Øy er mindre forundret og mener dette tvert imot er i samsvar med det NR spådde. Han peker på at dagens lovverk på dette punktet ikke er tilpasset dagens elektroniske virkelighet og at det juridiske ansvaret derfor er uklart. Til gjengjeld mener han dette aktualiserer behovet for en medieansvarslov.

– Norsk lov er i dag slik at man kan angripe den som skriver noe ulovlig på nettet, ikke redaktøren. Men en medieansvarslov vil måtte inneholde den type reguleringer som klargjør ansvarsforholdet i slike saker som dette, sier Øy.

Åpen kloakk

Da Hagtvet (professor i statsvitenskap) i februar i år anmeldte HegnarOnline for det han mente var rasistiske innlegg på nettstedet, omtalte han HegnarOnline som «en åpen kloakk». Han ser ingen grunn til å moderere språkbruken nå, etter at anmeldelsen er henlagt.

– De flytter doveggene ut i det offentlige rom. HegnarOnline er en ren kloakkanal, som ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre. Dette handler bare om å tjene penger for eierne, hevder Hagtvet.

– Dette gidder jeg ikke kommentere. Hagtvets kritikk er så virkelighetsfjern at det virker som om han befinner seg på en annen planet. Politiet vet at det ikke er vi som bryter loven, og at hvis noen skal tas må det være lovbryteren, sier redaktør Stein Ove Haugen i Hegnar Online kort.

Han skjønner heller ikke NRs ønske om en medieansvarslov, eller hva som skulle være uklart med dagens lov.

– Alle redaktører ønsker å redigere leserinnlegg eller hva det nå måtte være. Men nettet har gjort det mulig for alle å ytre seg uten forhåndssensur, og det er en kjempeverdi. Og den ønsker ikke vi å kneble, sier Haugen.

Powered by Labrador CMS