Utviklingsminister Heikki Holmås dobler det omstridte reisestipendet og flytter tildeling av penger fra departementet til Pressens Stipendkomité. Foto: Birger Hagevold Johansen/SV
Utviklingsminister Heikki Holmås dobler det omstridte reisestipendet og flytter tildeling av penger fra departementet til Pressens Stipendkomité. Foto: Birger Hagevold Johansen/SV

UD endrer reisestipend

Nå skal Pressens Stipendkomité dele ut pengene.

Det har vært mange kritiske røster til Utenriksdepartementets utdeling av reisestipend til journalister som ønsker å følge statsrådene på tur. Blant annet har kritikken gått på at båndene mellom journalister og politikere blir så tette at det kan hindre kritisk journalistikk.

Les også: Redaktør: Stipendene korrumperer

Ifølge Dagsavisen endres nå reisestipendene. Avisen skriver at det er Pressens Stipendkomité og ikke departementet som deler ut pengene.

– Vi dobler summen som settes av til reisestipend fra neste år, men vil la pressen selv forvalte pengene, sier utviklingsminister Heikki Holmås til avisen.

I 2014 er det ifølge Dagsavisen satt av 500.000 kroner til reisestipend for journalister.

Endringen kommer etter at RORG-samarbeidet, Internasjonal Reporter, Norsk Journalistlag og lærere i globale emner for journalister ved Høgskolen i Oslo og Akershus i fjor sommer i et brev foreslo endringer av stipendpraksisen.

IR-leder Stian Eisenträger sier til Journalisten at han ikke har lest svaret fra departementet, men han har lest artikkelen i Dagsavisen. Ut fra det som står der sier han det er gledelig og fint at statsråden følger rådet fra presseorganisasjonene og legger tildelingen av stipendene til Pressens Stipendkomité.

– På den måten kan vi sikre troverdighet og større uavhengighet i journalistikken. Vi håper selvfølgelig at denne ordningen gjør at det ikke blir stilt like store spørsmål ved slike stipender. Vi må selvfølgelig se på hvordan tildelingen organiseres i praksis. Men det vil være naturlig å for eksempel opprette komité med representanter fra instansene som underskrev forslaget.

Powered by Labrador CMS