Demonstranter kjemper mot opprørspoliti i Hellas søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Ungdommene gikk løs på journalister og knuste utstyret til flere fotografer

Voldsomme protester mot navneavtale.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gresk opprørspoliti brukte tåregass mot demonstranter som kastet stein under en protest i Aten, der titusenvis demonstrerer mot en makedonsk navneavtale.

Minst ti politifolk er skadd i forbindelse med sammenstøtene utenfor nasjonalforsamlingen søndag, opplyser myndighetene.

Flere av demonstrantene kastet stein, lysbluss, brannbomber, maling og andre gjenstander mot opprørspolitiet, som svarte med gjentatte salver av tåregass.

En gruppe på rundt 30 maskerte ungdommer hoppet over et gjerde og forsøkte å ta seg oppover trappene utenfor nasjonalforsamlingen, men politiet jagde dem tilbake.

Ungdommene gikk deretter løs på journalister på stedet, og de knuste utstyret til flere fotografer.

Ekstremister

Regjeringen mener de voldelige hendelsene var framprovosert av ekstremister og medlemmer av nynazistiske Gyllent daggry.

– De angrep politiet med kjepper og køller og sendte flere titalls til sykehus, sier statsminister Alexis Tsipras i en uttalelse.

Hellas' nasjonalforsamling skal mandag starte en debatt om ratifisering av navneavtalen med nabolandet Makedonia, og en avstemning er planlagt innen fredag. Makedonias folkevalgte har allerede godkjent avtalen, som innebærer at landet skal hete Nord-Makedonia.

Busser fra nord

Politiet anslo tidlig på ettermiddagen at totalt rundt 60.000 demonstranter hadde møtt fram for å markere sin avsky mot navneavtalen.

Hundrevis av dem kom i busser fra Nord-Hellas.

Flere av demonstrantene forlot protesten på grunn av tåregassen, og tidlig søndag kveld var plassen foran parlamentet nesten tom. Mindre grupper fortsatte imidlertid opptøyene.

27 år lang strid

Etter vanskelige forhandlinger inngikk nabolandene Hellas og Makedonia en historisk avtale i fjor sommer. Håpet er at en 27 år lang navnestrid skal avsluttes. Grekernes hovedinnvending har vært at navnet Makedonia bærer med seg territorielle krav på den nordgreske provinsen med samme navn.

Et bredt spekter av greske politiske partier er imot navneavtale, fra det høyreradikale til sosialister. Avtalen har imidlertid fortsatt mulighet til å bli godkjent i nasjonalforsamlingen, dersom den får støtte fra over halvparten av de 300 medlemmene.

Powered by Labrador CMS