Journalistpris til Adressa

HELL/OSLO (Journalisten.no): Avdekket at mange oppnevnte omsorgspersoner er blitt dømt for overgrep.

I helgen ble Adresseavisen tildelt Den trønderske journalistprisen for saken «De glemte barna», som er skrevet av journalistene Mari K. By Rise og Lajla Ellingsen. Den stod på trykk i avisen 8. desember i fjor. Prisen ble delt under den årlige Hellkonferansen.

Grundig

Saken avdekket at 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner er blitt dømt for overgrep siden 2000. 52 barn, som under barnevernets beskyttelse skulle få en trygg oppvekst, er i stedet blitt utsatt for massive overgrep. Alle historiene til de 52 barna er gjenfortalt i avisa.

Juryen skryter av grundig researcharbeid og at journalistene har gitt en stemme til en stor og glemt gruppe. «Resultatet er mildt sagt rystende lesning, som bringer saken opp på høyeste politiske nivå med krav om systemendringer og forbedringer», begrunner juryen.

Kartlegging

Journalistene bak saken sa til Journalisten i desember i fjor at de har jobbet med saken i ett år. Rise og Ellingsen har gått gjennom nesten 1000 dommer i Lovdata for å finne relevante saker.

– Vi tok kontakt med samtlige av landets 70 tingretter. Mer fantes intet søkbart arkiv, så de ansatte ble bedt om å varsle om saker de kunne huske. Derfor ble også kartleggingen via avisene så viktig, sa journalistene.

Juryen ga også hederlig omtale til Dagens Næringsliv-journalist Stig Tore Laugen for «Dommersaken», NRK-journalistene Grete Thobroe og Elisabeth Skarrud for «Eldre slår eldre» og Adressa-journalistene Grete Hostad og Åge Winge for Roll Danielsen-konkursen.