Administrerende direktør Anne Britt Berentsen i Hjemmet Mortensen. Foto: Hjemmet Mortensen

Vil ikke røpe størrelsen på bonus

Men Hjemmet Mortensens styreleder forsvarer solid lønnsvekst for administrerende direktør i kriseåret 2009.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Viser til at Hjemmet Mortensens framtid er trygget gjennom moderniseringsprosess.

Både ledere og ansatte i norske medier måtte tåle til dels kraftig reallønnsnedgang i 2009. Mange ledere sa fra seg eller mistet bonus i fjor. Det viser Journalistens årvisse gjennomgang av årsregnskapene til 25 av de største og viktigste mediebedriftene her i landet, publisert i vår papirutgave fredag.

Berentsen på topp

Men enkelte kom likevel lønnsmessig bra ut av det dramatiske omstillings- og nedbemanningsåret. Administrerende direktør Anne Britt Berentsen i Hjemmet Mortensen topper lønnsutviklingen i de 25 mediebedriftene i 2009. Ifølge årsregnskapene som er sendt inn til Brønnøysundregistrene økte Berentsens lønnsutbetaling fra 1.831.000 kroner i 2008 til 2.385.000 i fjor, inkludert uspesifiserte bonuser begge år. Det tilsvarer en lønnsvekst på 554.000 kroner (30,3 prosent).

Av Hjemmet Mortensens årsrapport for 2009 går det også fram at selskapet reduserte antall årsverk fra 517 til 452 i løpet av året.

Viser til styreleder

Journalisten formidlet et spørsmål til Berentsen om hun synes det er et tankekors å få en slik lønnsvekst i et kriseår. Vi ba også om å få spesifisert hvor stor bonus som ligger i 2009-lønna hennes. Journalisten fikk følgende tilbakemelding fra Hjemmet Mortensens administrasjon:

«Berentsen føler det ikke naturlig å kommentere egne lønnsbetingelser, og henviser i den forbindelse til styreleder i Hjemmet Mortensen, konserndirektør i Egmont Magazines Torsten Bjerre Rasmussen».

Feil lønnstall

Samtidig opplyste Hjemmet Mortensen at selskapet hadde oppgitt feil lønn for Berentsen i 2008-regnskapet. Den korrekte lønnen var 2.156.000 kroner. Berentsens reelle lønnsøkning i 2009 er dermed på 229.000 kroner, det vil si en økning på 10,6 prosent.

Dette er likevel en så solid lønnsvekst i et alvorlig omstillingsår at Journalisten ønsket en kommentar fra ansvarlig hold. Vi kontaktet derfor Torsten Bjerre Rasmussen hos den danske eieren Egmont. Rasmussen tiltrådte nylig som styreleder for norske Hjemmet Mortensen.

Bonus for 2008

Heller ikke Rasmussen vil spesifisere hvor stor bonus Berentsen mottok i 2009. I et e-postsvar skriver han følgende om Berentsens utbetalte lønn på nær 2,4 millioner kroner i fjor:

«Dette beløp er sammensatt av fast lønn og bonus. Dog skal det bemerkes at den utbetalte «lønn» i 2009 vedrører lønn for 2009 samt bonus basert på resultater mv. for 2008».

– Synes du det er uproblematisk å gi bonus i et kriseår som 2009, og dermed bidra til en lønnsøkning på 10,6 prosent for topplederen i selskapet?

– Det er alltid vanskelig å forsvare direktørlønningers størrelse når det ses i sammenheng med at dyktige medarbeidere har mistet jobbene sine. Det har imidlertid vært avgjørende viktig at Hjemmet Mortensen har gjennomgått en moderniseringsprosess som kan sikre virksomheten framover, svarer Rasmussen.

Powered by Labrador CMS