REFUSERT: Fredagsspalten til Nina Hanssen, til daglig journalist i LO Media, kom ikke på trykk i den kenyanske avisa The People. Foto: Birgit Dannenberg
REFUSERT: Fredagsspalten til Nina Hanssen, til daglig journalist i LO Media, kom ikke på trykk i den kenyanske avisa The People. Foto: Birgit Dannenberg

Refusert for homostøtte

LO-journalist med fast spalte i kenyansk riksavis ble for sterk kost for leserne.

I 1992 og 1993 jobbet Nina Hanssen som politisk reporter i den daværende opposisjonsavisa Daily Nation i Nairobi. Det skjedde parallelt med studier ved City University i London og arbeid med en mastergradsoppgave om pressefrihet i Kenya.

Sist uke kritiserte hun situasjonen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i teksten til sin nye fredagsspalte. Det falt ikke i god jord.

Fikk fast spalte

Hanssen har vært ansatt som journalist i LO Media i 15 år. Hun har hatt et langt og inderlig forhold til Kenya og har fulgt det politiske livet i landet tett. Derfor satte hun stor pris på tilbudet som kom før jul i fjor fra The People, en av de viktigste avisene i Kenya.

– Jeg kjenner noen av journalistene i The People og redaksjonsledelsen har også kjent til meg fra min tid i landet. De tilbød meg en fast spalte hver fredag, der jeg skulle ta opp saker sett fra Norge. Gjerne kontroversielle temaer. Jeg var glad for å kunne bidra til en avis som har slagordet “Rettferdig, ærlig og uredd” og som står for en tøff journalistikk.

Ble fjernet

Hanssens tredje bidrag til fredagsspalten i The People ble imidlertid for kontroversielt. Hun forteller at hun fikk beskjed fra sjefredaktøren om at redaksjonen - tett oppunder deadline - hadde besluttet ikke å trykke artikkelen.

– De fryktet at temaet jeg hadde valgt ville føre til negative reaksjoner fra leserne. Jeg skrev om den norske Prinsipp 6-kampanjen, fokuset på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i forbindelse med Sotsji-OL og om manglende rettigheter for disse gruppene i Kenya og andre afrikanske land.

Hanssen sier at det er mange års fengselsstraff for å stå fram som homofil i Kenya. Hun mener refusjonen av spalten hennes viser hvor vanskelig situasjonen er for homofile og lesbiske i landet.

– Men jeg mener også det er et problem at en avis ikke tør å trykke dette.

– Ingen kommentar

Journalisten kontaktet sjefredaktør Maina Muiruri, som imidlertid ikke ønsker å kommentere saken. Han poengterer at avgjørelsen er et forhold mellom The People og Nina Hanssen.

I sin upubliserte artikkel, som du kan lese på originalspråket engelsk her, skriver Hanssen blant annet:

“Som journalist er jeg opptatt av menneskerettighetsspørsmål og demokrati. Derfor er det min plikt å protestere mot umenneskelig behandling av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i både Russland, Norge og Kenya.” Videre heter det i artikkelen:

“Jeg har mange homofile og lesbiske venner i Norge og kan ikke forstå hvorfor homofili fortsatt er tabu i Kenya, og at staten straffer homofile seksuelle handlinger som forbrytelser. Vi vet at situasjonen er vanskelig for mange også i Kenya.”

Homofili er ulovlig

Ifølge en oversikt fra Amnesty International (2012) er det 36 land i Afrika, nær halvparten av alle landene i verdensdelen, som fortsatt kriminaliserer homofili. Mange av landene er norske bistandspartnere. Enkelte av dem praktiserer dødsstraff mot homofili.

Hanssen sier at hun er skuffet over at redaksjonen i The People ikke kontaktet henne før trykking. Dermed fikk hun ikke anledning til å vurdere eventuelle endringer eller tilpasninger i saken.

– Jeg sendte artikkelen mandag og fikk bekreftet at den var mottatt og skulle publiseres. Så fikk jeg vite at den var tatt av, bokstavelig talt fem minutter før trykking.

Vil fortsette

Til tross for refuseringen er Nina Hanssen ikke innstilt på å bryte med The People.

– Jeg håper å kunne fortsette med spalten, selv om jeg akkurat nå kjenner en bismak. Samtidig vil jeg gi The People ros for at avisa har tatt opp homofili på nyhetsplass, selv om den ikke skriver om et slikt sårbart tema i kommentarer og analyser. Jeg husker fra min tid i Daily Nation at vi måtte holde oss unna en del temaer, for eksempel religion. Men jeg har som mål å belyse homofili-temaet i en artikkel når kenyanske lesere er mer klar.

Powered by Labrador CMS