Øystein Bogen (innfelt) deltar onsdag kveld i en debatt om journalisters arbeidsvilkår under vinter-OL i Sotsji.
Øystein Bogen (innfelt) deltar onsdag kveld i en debatt om journalisters arbeidsvilkår under vinter-OL i Sotsji.

TV 2-Bogen i Huffpost-debatt

Reporter og Russland-kjenner Øystein Bogen skal diskutere sikkerhet i Sotsji.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Debatten sendes direkte på det amerikanske nettstedet Huffington Post kl. 19.20 norsk tid i kveld. Temaet dreier rundt sikkerhetsspørsmål i forbindelse med OL, som begynner fredag 7. februar.

Trakassert

– Såvidt jeg forstår skal en del av debatten handle om både russiske og utenlandske journalisters arbeidsvilkår i Sotsji, sier Bogen.

Med i panelet skal det også være representanter fra menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch og CPJ, Commitee to Protect Journalists.

– Det er CPJ som har spilt inn mitt navn i forbindelse med det som skjedde for noen måneder siden.

Det vakte nemlig internasjonal oppmerksomhet da Bogen og fotograf Aage Aune ble trakassert av russisk politi under innspillingen til en nyhetsserie som etter planen sendes på TV 2-nyhetene fra førstkommende fredag. Teamet opplevde å bli anholdt og avhørt av politiet seks ganger i løpet av fire dager i november.

– Vårt case har vakt oppsikt fordi det er uvanlig at utlendinger blir behnadlet på denne måten. Det er tolket av noen som at russerne nå er kommet til et nivå hvor de nærmest er paniske. Men jeg er usikker på om det stemmer. Det vi opplevde var uansett en indikator på at det har spisset seg til.

Overvåkning

De har laget et system som vil støvsuge hvert elektron som kommer inn og ut av OL-byen

Bogen reiser mandag sammen med fotograf Aage Aune og resten av TV 2-kollegene som skal dekke OL i et chartret fly fra Norge til OL-byen. Nyhetsreporteren lar smarttelefonen han til daglig bruker ligge igjen hjemme, og tar heller med seg en gammel iPhone.

– Jeg har lånt en som ikke vil inneholde fullt så mye sensitive ting.

TV 2-journalisten mener den største usikkerhetsfaktoren med Sotsji-OL er overvåkningen.

 – Det er ingen måte å omgå dette på på når de har laget et system som vil støvsuge hvert elektron som kommer inn og ut av OL-byen. Det er viktig med bevissthet rundt dette. 

Visum

– Dette er en fare først og fremst for våre kilder. Vi kan for eksempel ikke gå ut fra at vi kan beskytte deres identitet.

Bogen og Aune har visum både til OL-regionen og resten av Russland slik at de kan rykke til andre deler av landet dersom nyhetshendelser oppstår. 

Powered by Labrador CMS