Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund. Foto: Birgit Dannenberg
Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund. Foto: Birgit Dannenberg

Begravelser til besvær

Human-Etisk Forbund mener journalister sliter med å se forskjell på kristne og ikke-religiøse begravelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressesjefen i Human-Etisk Forbund er lettere oppgitt over journalister som ikke får med seg at «ikke alle døde kjendiser er religiøse.»

«For ikke lenge siden leste jeg på nettet at kirken var full og presten sa vakre ord. Jeg var der selv. Vi var ikke i en kirke og det var ikke en prest i nærheten. Den kjente personen som vi mintes var ikke religiøs,» skriver han i debattinnlegget «Råd rundt død» i Journalisten i dag. Dette er på ingen måte noe engangstilfelle sier han til Journalisten.

Kristne selvfølgeligheter

– Jeg vil ikke si at journalister er dumme, men det er veldig lett å ta enkelte ting, som at begravelsen kommer til å finne sted i en kirke og at det kommer til å være en prest til stede, som en selvfølge, sier han.

«Derfor kan det være lurt å sjekke dødsannonsen før man skriver. Den kan være en indikasjon. En sirkel, et hjerte, en due eller humanistsymbolet kan tyde på en ikke-religiøs, begravelsesseremoni. Eller kanskje avdøde tilhører andre religioner enn den kristne. Buddhister, sikher, hinduer, jøder, muslimer og mange andre har sine egne symboler,» skriver Brun-Pedersen.

Misforståelser

– Er det virkelig slik at journalister ikke sjekker slike grunnleggende ting?

– Misforståelser rundt dette er veldig utbredt. Alt fra topp utdanna akademikere til mannen i gata lurer på hva som skjer når de dør og ikke er medlem av Den norske kirke. De færreste er klar over at man ikke behøver å ha en kristen gravferd selv om Den norske kirke har det administrative forvaltningsansvaret for gravferd i de fleste kommuner, mener Brun-Pedersen.

Han legger til at humanistiske begravelser ofte finner sted i omgivelser som kan virke misledende, som i kapell med mye kristen utsmykning.

Powered by Labrador CMS