Utsnitt av Reportere uten grensers pressefrihetsindeks for 2015.
Utsnitt av Reportere uten grensers pressefrihetsindeks for 2015.

Vil være fyrtårn for pressefriheten i Europa

Ny medieorganisasjon skal registrere, undersøke og rapportere inn brudd fortløpende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Representanter for 20 journalistforbund, forlag, akademiske institusjoner, fagforeninger og eksperter på medierett i mange europeiske land har gått sammen om å etablere organisasjonen European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF). Organisasjonen støttes økonomisk både av EU og det tyske utenriksdepartementet.
 
Et team på seks personer skal drive senteret som en selvstendig, ikke-kommersiell virksomhet med sete i Leipzig, som er et sentrum for tysk forlagsvirksomhet.
 
Målsettingen med samarbeidet er å forene Europas spredte miljøer for pressefrihet og gripe tak i brudd på disse rettighetene i EU og i andre europeiske land, heter det i en pressemelding.
 
Les pressemeldingen og mer informasjon om ECPMF her
 
Den nye pressefrihetsorganisasjonen European Centre for Press and Media Freedom er i startgropen. Foto: ECPMF
Den nye pressefrihetsorganisasjonen European Centre for Press and Media Freedom er i startgropen. Foto: ECPMF

 

 

Rapporteres fortløpende

Brudd på pressefriheten vil bli registrert, undersøkt og rapportert kontinuerlig både til politiske myndigheter og til publikum. ECPMF vil fungere både som et registreringskontor og som kontaktpunkt for organisasjoner og enkeltpersoner.
 
Henrik Kaufholz er utnevnt til leder av senterets hovedstyre. Han er leder for Scoop, som er et støttetiltak for undersøkende journalistikk drevet av den danske Foreningen for Undersøgende Journalistik. Kaufholz sier dette om ACPMFs ambisiøse mål:
 
– Senteret er ment å være fyrtårnet for pressefrihet i Europa. Det vil koordinere ulike tiltak og fremme et tettere samarbeid blant europeiske aktivister. Vi vil arbeide for felles standarder for pressefrihet i Europa.
 
Styremedlem Ljiljana Smajlović, som er leder av det serbiske journalistforbundet, understreker det akutte behovet for institusjoner som tar hensyn til advarslene fra journalister. Hun oppfordrer EUs ledelse i Brussel til å lytte til disse advarslene.
 
– Mange brudd på pressefriheten går under radaren til europeiske politikere.

EFJ er aktiv medspiller

Blant grunnleggerne av ECPMF finner vi den europeiske journalistføderasjonen EFJ, som er en en grren av den internasjonale journalistføderasjonen IFJ med 600.000 medlemmer over hele verden. Organisasjonen Index on Censorship deltar også i samarbeidet.
 
Representanter for den nye organisasjonen møter tirsdag lederen for EU-parlamentet, Martin Schulz. Han har støttet etableringen av ECPMF, som er tildelt 750.000 euro fra EU-kommisjonen og 100.000 euro fra den tyske delstaten Sachsen der Leipzig er største by. Summen tilsvarer samlet 7,5 millioner norske kroner.
 
Ifølge pressemeldingen vil ECPMFs virksomhet være basert på aktiviteter som er i tråd med det europeiske charteret for pressefrihet, som ble undertegnet i 2009 av 48 sjefredaktører og ledende journalister fra 19 land.
Powered by Labrador CMS