Foto: Sigurd Aarvig.
Foto: Sigurd Aarvig.

Journalist savnet i Syria

Moheeb Alnawathys norske venn frykter han er arrestert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Moheeb Alnawathy fra Gaza søkte asyl i Norge etter at han for fire år siden skrev en Hamas-kritisk bok. Siden 2008 har han bodd på Vang i Valdres. Like før nyttår dro han til Damaskus i Syria for å oppdatere boken om Hamas’ indre liv. Siden 5. januar har ingen hørt fram ham, og familie og venner er bekymret for hva som kan ha skjedd. Egentlig skulle Alnawathy vært hjemme hos familien sin 9. januar.

– Rolig og fornuftig

Frilansjournalist Sigurd Aarvig har vært venn av Alnawathy siden han satt på asylmottak i Østfold i 2007. Alnawathy ble den gang intervjuet i Journalisten, og Aarvig tok kontakt etter å ha lest at han ønsket å treffe norske kollegaer. Flyktningen har blitt kjent med flere i det norske journalistmiljøet.

– Vi som kjenner Moheeb vet at han er en rolig og fornuftig mann som ikke ville gjort noe overilt. Han har seks barn og en kone han er veldig glad i, og det rimer ikke at han skal ha stukket av.

Alnawathy fikk innvilget familiegjenforening i 2008.

– Kan ha provosert

Aarvig frykter at Alnawathys gravende journalistikk kan ha provosert, og at noen har tatt ham for å forhøre ham.

– Vi har ingen holdepunkter for å si at han er arrestert, men familien har hatt normale samtaler med ham første halvdel av oppholdet, og så ble det brått slutt.

UD, Norsk Journalistlag og Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) er varslet. Venner av Alnawathy har også laget en Facebook-side hvor de ber om hjelp til å finne den savnede journalisten.

Powered by Labrador CMS