Norge topper IFJs pressefrihetsindeks for 2011/2012. Illustrasjon: IFJ
Norge topper IFJs pressefrihetsindeks for 2011/2012. Illustrasjon: IFJ

Norge best i verden på pressefrihet

Topper fersk statistikk.

Norge kommer på førsteplass på den siste pressefrihetsindeksen fra den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ). Topp-plasseringen deles med vår nabo i øst, Finland.

– Land som Finland, Norge og Nederland respekterer grunnleggende friheter. Det er en påminnelse om at uavhengige medier bare kan opprettholdes i sterke demokratier, og at demokratiet trenger pressefrihet, heter det i rapporten.

Norge har toppet indeksen i flere år.

Island beholder sin sjetteplass, mens Danmark klatrer noe til en 10. plass. Sverige faller mer enn ti plasser til en 12. plass, men det oppgis ikke noen grunn til fallet.

Mange endringer

Jumboplassen går til Eritrea - knept foran Nord-Korea. Ellers er det nasjoner som Kina, Iran, Syria og Turkmenistan som er dårligst på pressefrihet.

Journalistføderasjonen skriver at det er mange endringer på indeksen i år. Det skyldes det siste årets hendelser i en rekke arabiske land. Tunisia går opp 30 plasser, men Egypt faller 39 plasser som følge av at militæret har overtatt makten i landet.

– Mange medier betalte dyrt for dekningen av strebenen etter demokrati og av opposisjonsbevegelser, heter det i pressemeldingen fra IFJ.

Det er 10. året på rad at indeksen publiseres.

Powered by Labrador CMS