Russisk redaktør løslatt etter 18 måneder i forvaring

Siktet for utpressing.

Publisert

Den 53 år gamle Igor Rudnikov var grunnlegger og redaktør av avisen Novye Kolesa i den russiske enklaven Kaliningrad. Han har vært holdt innesperret siden november 2017, siktet for å ha presset en ledende etterforsker for 50.000 dollar.

Påtalemyndigheten hadde bedt om en straff på ti års fengsel, men et massivt press fra hans tilhengere og utenlandske organisasjoner førte mandag til at en domstol i St. Petersburg sa at han hadde handlet «uten rettmessig autoritet».

Ingen utdyping ble gitt, men dommen ble omgjort til samfunnsstraff, og Rudnikov satt fri.

I juni 2017 skrev avisen hans at sjefen for den statlige granskingskommisjonen i Kaliningrad-regionen, Viktor Ledenev, eide et luksuslandsted som ikke var oppgitt noe sted. Flere måneder senere ble Rudnikov banket opp og arrestert.

Saken har vakt betydelig oppstyr i utlandet, og organisasjonen Reportere uten grenser sier at Rudnikov ble utsatt for en politisk-motivert hevnaksjon.

Mandagens omgjøring er den andre i rekken på kort tid og uvanlig kost i Russland.

Gravejournalisten Ivan Golunov ble tidligere i måneden anholdt for besittelse og bruk av narkotika, men retten kom til at politiet hadde plantet bevis og løslot ham, også da etter omfattende press fra utlandet.

Slike siktelser er mye brukt i Russland for å sette munnkurv på aktivister, menneskerettsforkjempere og politiske motstandere av regimet.

Powered by Labrador CMS