Ille, verre, verst

(Innspill) Fr. Martinsen liker ikke argumentet «Det fins noen det er mer synd på».

Publisert Sist oppdatert

Redaktøren i Journalisten har sagt at jeg skal bidra med nye tanker i en kunstnerisk utforming. Men det gidder jeg altså ikke. Jeg vil bidra med gamle tanker i en umoden retorikk.

Jeg ble skikkelig inspirert da Arild Stokkan-Grande fra Arbeiderpartiet sa at Ole Christian Kvarme må slutte å fotfølge Einar Gelius så lenge det fins barn som lider i Norge, ensomme gamle og folk som strever med sine liv. Ja! Argumentet som trumfer alt: Det fins noen det er mer synd på. Dette er et argument som plattretorikere har hentet fra en forvridd lesning av «Mitt liv som hund» og 70-tallets foreldre som var lei av å si: Ikke klag på maten, spis opp maten, man måste jämföra. Foreldrene forstørret problemet, vrei og vrengte på det, kastet det til et annet kontinent og gjentok med de myke, fordekt autoritære, lærerstemmene sine at det fins sultne barn i Afrika helt til de norske ungene satt med tårer. De kunne heller tatt regi fra Gro Brundtland og bare sagt et krystallklart og indignert: Nei!

De forargede foreldrene med de påstått perspektivløse barna sendte argumentet fra kjøkkenbordet videre til politikerne. Men dem er det ingen som stanser, ikke journalistene heller, med et mulig spisst: Nei! Nå er du på bærtur!

Åh, det er et hjemmekoselig argument for meg som er feminist for det er knapt mulig å si kvinner i styrer eller silikon før noen sier solidaritet og omskårne barn i Afrika. Hver gang noen ikke har lyst til å diskutere det noen vil diskutere kan man si, det der gjelds ikke, fordi det fins omskårne barn. I Afrika. Og det er det jeg skal begynne med nå.

Har vi en maktelite i Norge? Er den i så fall tabloid?

/Det fins barn som lider/

Hva likner det nye Nasjonalmuseet på? Skal den gamle kunsten henge her eller der?

/Det fins ensomme gamle/

Er Anniken Huitfeldt helt god?

Kan vi etterlyse Assange når han også gjør godt?

Vil Julie Voldberg at vi skal gå med pelskjole bomullskjole underbukse naken?

/Det fins folk som strever med sine liv/

Går vi inn for pensjon? Er Gro Brundtland brysk?

Hadde Gro sagt nei til Gelius?

Har Kåre Willoch alltid vært klok?

/Barn lider/

/ Gamle er ensomme/

Kan amerikanerne filme ett eller to eller tre kvartaler unna?

Kan vi diskutere et humorprogram så lenge det fins folk som strever med sine liv?

Er det like synd på Børre Knutsen som på Gelius?

Hva med islam.net som vil ha kjønnsdelt inngangsparti, synd på dem?

/Folk strever. Med sine egne liv/

I am the scatman, ski-bi dibby dib yo da dub dub.

Må vi si folkekjerke når vi snakker om den?

Ah ah ah! Neinei, ikke noe folkekjerkedebatt her, det fins omskårne barn i Afrika.

Vil #dld-twitrere heller bry seg om fattigdom enn … datalagringsdirektivet?

Når noen ber meg ta fatt på den eska med papirer som står i hjørnet av stua på andre året, sier jeg med Helga Pedersen: Redder vi ett barn, er det verdt det.

Barn-lider-argumentet skal også gjelde når vi skal snakke om skattepenger.

Asfalt på veiene. Helsekø. Inneklima, disiplin, vann i bassengene og nedslitte doer på skolene. Tenk på hvor mange varme hender vi kan kjøpe. Hoppbakker i Vikersund og Holmenkollen til to milliarder+ Nei, det er du allerede skeptisk til så det gjelds ikke. Flere lærere pr. elev? Nei, det har departementet lært oss at ikke er kostnadseffektivt så det gjelds heller ikke.

Men herregud jeg betaler min skatt med glede. Bård og Harald og Einar må gi seg for en stund men de kan leke teatersport sammen på Blå og si ja ja hele tiden når noen kommer med forslag. Ja.

Hvis mullah Øgrim knebler meg, vær våken. Lag en facebookgruppe til støtte for meg og mitt, slik at journalistene får tall å bake inn i spørsmålene sine, for dette synliggjør tid brukt på research og kunnskap, dog semmer, om sosial medier.

Det er heldigvis ikke slik at journalister stopper barn-lider med en viftende pekefinger og et Ah ah ah! så her er det bare å ture frem. Jeg vil Stokke-Grande alle debatter heretter, og det kan du også. Gjenta etter meg: Det fins barn som lider, ensomme gamle og folk som strever med sine liv.

Powered by Labrador CMS