Ved flere anledninger har indiske myndigheter bedt Twitter om å fjerne eller begrense innhold der statsminister Narendra Modis regjering kritiseres.
Ved flere anledninger har indiske myndigheter bedt Twitter om å fjerne eller begrense innhold der statsminister Narendra Modis regjering kritiseres.

Indiske myndigheter krever at Twitter retter seg etter nye retningslinjer

Kritikere er bekymret for ytringsfriheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Indiske myndigheter krever at Twitter umiddelbart retter seg etter nye regler som er innført for sosiale medier. Kritikere er bekymret for ytringsfriheten.

Twitter er midt i en anspent konflikt med den indiske regjeringen, som ved flere anledninger har bedt selskapet om å fjerne eller begrense innhold der statsminister Narendra Modis regjering kritiseres.

Den indiske regjeringen har blant annet reagert på kritikk rettet mot sin håndtering av koronapandemien.

I et brev til Twitter fra departementet for elektronikk og informasjonsteknologi vises det til regler som trådte i kraft 26. mai.

Twitter skal ikke ha rettet seg etter disse reglene, og det heter at brevet er «siste advarsel» før selskapet kan vente konsekvenser, ifølge nyhetsbyrået Press Trust of India.

Bekymret for ansatte

Hva slags konsekvenser det er snakk om er ikke kjent, og Twitter har så langt ikke kommentert saken.

I mai dukket politiet opp hos Twitter i India, etter at selskapet la en advarsel om manipulert innhold på en melding skrevet av en talsmann for regjeringspartiet i landet. Tidligere i år har Twitter også vært i klammeri med myndighetene fordi de delvis nektet å rette seg etter henstillinger om å slette meldinger der omstridte nye landbrukslover ble kritisert.

– Akkurat nå er vi bekymret som følge av hendelser rundt våre ansatte i India den siste tiden og for potensielle trusler mot ytringsfriheten til de menneskene vi tjener, skrev Twitter i en uttalelse i mai.

Selskapet uttrykte også bekymring for «politiets bruk av skremselstaktikker».

Pålagt sporing

Reglene som trådte i kraft 26. mai innebærer at nettplattformene kan bli pålagt å spore «den første opprinnelsen» til innlegg som anses å undergrave Indias suverenitet, sikkerhet eller den offentlige orden.

WhatsApp har saksøkt Indias regjering etter at de nye reglene ble innført. Både nettselskapene og personvernaktivister frykter at de vage formuleringene i regelverket gjør at selskapene kan bli tvunget til å identifisere forfatterne bak innlegg som kritiserer regjeringen.

Powered by Labrador CMS