Omfattende om Thorbjørn Wale

– Det er blitt en imponerende bok, sa tidligere redaktør Knut Bøckman om boken om IJ-grunnleggeren Thorbjørn Wale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bøckman var ikke den eneste som kom med rosende omtale av Wale-biografien som ble presentert i dag. Boken er skrevet av forsker Ivar Andenæs ved Institutt for Journalistikk.

På et miniseminar i regi av Norsk Pressehistorisk Forening og Institutt for Journalistikk i dag ble Thorbjørn Wales sentrale rolle i norsk presse understreket av blant andre Per Egil Hegge, Nils E. Øy, Svennik Høyer og Trygve Moe.

Stridigheter på 1970-tallet

I boken «Ord og gjerning: Thorbjørn Wale – kriger og brobygger» tegnes det et omfattende bilde av Wale fra han startet som journalist i Tromsø, via redaktørstolen i Trønder-Avisa og til Oslo og Fredrikstad, der han bygget opp Institutt for Journalistikk.

Forfatteren skildrer blant annet stridighetene på 1970-tallet i forbindelse med at den journalistiske etterutdanningen ble skilt ut fra Norsk Journalistskole, og den formelle dannelsen av Institutt for Journalistikk. Fem år senere sto IJ ferdig med flunkende nytt bygg i Fredrikstad.

Bedre i dag

Den tidligere lederen i Norsk Journalistlag, Trygve Moe, fortalte ved bokpresentasjonen hvorfor Fredrikstad ble valgt som senter for det nye IJ.

– Det var stor arbeidsløshet i Østfold og Thorbjørn skjønte at det var lettere å skaffe statlige midler til et senter der enn mange andre steder, fortalte Moe.

Så hadde da også Thorbjørn Wale en fortid også i det politiske liv, i Venstre.

– Du åpner boken med et sitat fra Matteus-evangeliet om at treet skal kjennes på frukten. Når du ser på norsk presse i dag, står frukten i stil med treet?

– Ja, det synes jeg. Norsk presse har aldri hatt en så høy kvalitet som i dag. Ser vi på avisene fra for eksempel 1970-tallet, da Wale begynte arbeidet med IJ, var det grå aviser, overfylt med NTB-stoff og knapt nok redigert. Jeg er sikker på at Thorbjørn Wale ville vært imponert over dagens presse, sier Ivar Andenæs.

Powered by Labrador CMS