Omfattende om Thorbjørn Wale

– Det er blitt en imponerende bok, sa tidligere redaktør Knut Bøckman om boken om IJ-grunnleggeren Thorbjørn Wale.

Publisert Sist oppdatert

Bøckman var ikke den eneste som kom med rosende omtale av Wale-biografien som ble presentert i dag. Boken er skrevet av forsker Ivar Andenæs ved Institutt for Journalistikk.

På et miniseminar i regi av Norsk Pressehistorisk Forening og Institutt for Journalistikk i dag ble Thorbjørn Wales sentrale rolle i norsk presse understreket av blant andre Per Egil Hegge, Nils E. Øy, Svennik Høyer og Trygve Moe.

Stridigheter på 1970-tallet

I boken «Ord og gjerning: Thorbjørn Wale – kriger og brobygger» tegnes det et omfattende bilde av Wale fra han startet som journalist i Tromsø, via redaktørstolen i Trønder-Avisa og til Oslo og Fredrikstad, der han bygget opp Institutt for Journalistikk.

Forfatteren skildrer blant annet stridighetene på 1970-tallet i forbindelse med at den journalistiske etterutdanningen ble skilt ut fra Norsk Journalistskole, og den formelle dannelsen av Institutt for Journalistikk. Fem år senere sto IJ ferdig med flunkende nytt bygg i Fredrikstad.

Bedre i dag

Den tidligere lederen i Norsk Journalistlag, Trygve Moe, fortalte ved bokpresentasjonen hvorfor Fredrikstad ble valgt som senter for det nye IJ.

– Det var stor arbeidsløshet i Østfold og Thorbjørn skjønte at det var lettere å skaffe statlige midler til et senter der enn mange andre steder, fortalte Moe.

Så hadde da også Thorbjørn Wale en fortid også i det politiske liv, i Venstre.

– Du åpner boken med et sitat fra Matteus-evangeliet om at treet skal kjennes på frukten. Når du ser på norsk presse i dag, står frukten i stil med treet?

– Ja, det synes jeg. Norsk presse har aldri hatt en så høy kvalitet som i dag. Ser vi på avisene fra for eksempel 1970-tallet, da Wale begynte arbeidet med IJ, var det grå aviser, overfylt med NTB-stoff og knapt nok redigert. Jeg er sikker på at Thorbjørn Wale ville vært imponert over dagens presse, sier Ivar Andenæs.