Lyra McKee ble skutt og drept mens hun dekket sammenstøt mellom politi og demonstranter i Derry i Nord-Irland skjærtorsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Lyra McKee ble skutt og drept mens hun dekket sammenstøt mellom politi og demonstranter i Derry i Nord-Irland skjærtorsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Drept nordirsk journalist fulgt til graven i Belfast

Flere hundre deltok i begravelsen.

Publisert Sist oppdatert

Storbritannias statsminister Theresa May og Irlands president Michael D Higgins var blant de mange som fulgte den nordirske journalisten Lyra McKee til graven.

29 år gamle McKee ble skutt og drept mens hun dekket sammenstøt mellom politi og demonstranter i Derry i Nord-Irland skjærtorsdag.

Nye IRA, en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), har påtatt seg ansvar og beklaget «på det dypeste» at journalisten ble drept, og nordirsk politi har pågrepet en 57 år gammel kvinne i forbindelse med drapet.

Irlands statsminister Leo Varadkar og Storbritannias statsminister Theresa May i begravelsen til Lyra McKee. Foto: Reuters / NTB scanpix
Irlands statsminister Leo Varadkar og Storbritannias statsminister Theresa May i begravelsen til Lyra McKee. Foto: Reuters / NTB scanpix

Onsdag deltok hundrevis av mennesker i McKees begravelse i St. Anne's-katedralen i Belfast, der McKee ble hyllet som en sterk og dyktig journalist og kvinne.

Trodde på rettferdighet

– Hun var en smart og bestemt kvinne som trodde på inkludering, rettferdighet og sannhet, het det i familiens minneord.

– Den eneste måten man kan overvinne hat og intoleranse på, er med kjærlighet, forståelse og vennlighet, het det videre.

Den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn var også til stede i begravelsen, og det samme var lederne for alle de seks katolske og protestantiske partiene i Nord-Irland.

Forener

– Lyra har etter sin død forent mennesker av mange ulike bakgrunner, sa presten Martin Magill under gravferden.

– Jeg ber om at drapet på henne får partene til å begynne å snakke sammen, til å endre på det som er rustent og til å begynne på nytt, fortsatte han.

Lyra McKee er den første journalisten som er drept i Nord-Irland på over 20 år og drapet vekker minner om den 30 år lange borgerkrigen som tok slutt med den såkalte Langfredagsavtalen i 1998.

Prosesjon

Journalistens kiste ble fraktet i en prosesjon fra familiens hjem nord i Belfast, til katedralen i sentrum, og mange mennesker hadde møtt fram langs ruten og tok et siste farvel ved å applaudere da kisten passerte.

McKees partner Sara Canning ba på forhånd om at begravelsen skulle være en «feiring av livet» til hennes kjære og oppfordret gjestene til å stille med Harry Potter- og Marvel-effekter som journalisten elsket.

Lyra McKee var også en sterk forkjemper for homofiles rettigheter og mange regnbueflagg var også å se langs ruten da kisten passerte.

– Lyra var en person som brøt ned barrierer og som nådde fram på tvers av grenser, sa presten Stephen Forde som åpnet seremonien i kirken.

Powered by Labrador CMS