Iranere trosser sensuren

Video og skildringer når utenlandske medier, som fikk rapporteringsforbud i går.

Publisert Sist oppdatert

Iranere som protesterer mot det offisielle valgresultatet, hjelper utenlandske medier å omgå myndighetenes sensur og rapporteringsforbud. Det strømmer på med videoer, øyenvitneskildringer og bilder, melder BBC.

Reportere Uten Grenser opplyser at prestestyrets støttespillere har rykket inn i flere iranske redaksjoner for å sikre sensuren. Også regjeringsorganer skal være rammet.

Trusler mot mediene

– Vi blir truet med å bli banket opp dersom vi blir observert i arbeid, fortalte NRKs Midtøstenkorrespondent Sidsel Wold i et intervju med programmet Her og Nå i går.

Flere vestlige medieorganisasjoner fortalte at pressekortene var erklært ugyldige. NRK meldte at internasjonal presse hadde fått ordre om å forlate Iran, og skriver at Utenriksdepartementet bekreftet denne opplysningen.

Ikke formelt utvist

UD sier til Journalisten imorges at iranske myndigheter ber internasjonale presse forlate landet snarest, og senest når visaene går ut. Dette går fram av kontakt mellom Norges ambassade og myndighetene. UD er selv forsiktig med å kalle denne informasjonen en utvisningsordre, blant annet fordi en slik har juridiske implikasjoner.

– Vi ser alvorlig på situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Wold er fortsatt i Teheran og rapporterte derfra i morgentimene onsdag.

BBC melder at utenlandsk presse har fått streng beskjed om at de ikke kan forlate kontorene uten en eksplisitt tillatelse til å dekke hendelser i Teheran. Det er innført generelt forbud mot å overvære demonstrasjoner som mangler myndighetenes tillatelse.

Powered by Labrador CMS