Sidsel Wold og tv-fotograf Carina Appel intervjuer Oberst i IDF, Majala Masarib. Foto: Bjørn Hermann
Sidsel Wold og tv-fotograf Carina Appel intervjuer Oberst i IDF, Majala Masarib. Foto: Bjørn Hermann

Derfor takket Sidsel Wold nei til Skup

– Hvorfor møte representanten for en okkupasjonshær, spør NRK-korrespondenten som takket nei.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kringkastingsrådet skal på sitt neste møte drøfte Israels klage på NRKs dekning av Midtøsten. Israels ambassade nevner en rekke eksempler på det man oppfatter som kraftig politisk ubalanse. På lista med påståtte overtramp, gjelder åtte av de 16 punktene Sidsel Wold.

Se også: «Skup svarer Wold»

Hun anklages for ikke å forstå Israels posisjon og for overdrivelser og forvrengning. Samtidig mener ambassaden at korrespondenten er negativ til å samarbeide med forsvarets (IDF) informasjonsavdeling.

Leibovich-kritikk

Den samme kritikken ble framført av den israelske hærens informasjonssjef Avital Leibovich på Skup-konferansen i Tønsberg.

– Skandinavisk presse står i en særstilling, og norske medier er aller verst. Ingen andre har så ensidig og anti-israelsk dekning av Midtøsten-konflikten som norsk presse, sa oberstløytnanten.

Hun kalte Wolds dekning av konflikten mellom Israel og palestinerne «uprofesjonell» og kritiserte NRKs korrespondent for å boikotte IDF som kilde. Ifølge Leibovich har Wold aldri kontakt med henne eller IDF.

Takket nei til Skup

Wold var invitert til konferansen for å diskutere med Leibovich, men takket nei. Kilder i Skup-ledelsen fortalte Journalisten at NRKs korrespondent «ikke ville legitimere» talskvinnens nærvær i Tønsberg.

– Arrangørene sa aldri til meg at jeg skulle møte IDF, enda jeg spurte hvilken setting jeg skulle delta i. At de skulle komme, fikk jeg tilfeldigvis høre av en kollega da jeg var i Kairo, ikke fra Skup. Og hva skal komme ut av en slik debatt?

NRK-korrespondenten avviser at hun boikotter IDF. Hun snakket direkte med Leibovich i Ashdod da det tyrkiske aktivistskipet «Marmara» ble brakt til havn etter at israelerne bordet det 31. mai i fjor.

– Jeg har intervjuet forsvarets talsmann Benjamin Ruthland flere ganger. Under tilbaketrekkingen fra Gaza intervjuet jeg ofte IDF-folk, og laget også en positiv sak til Dagsrevyen om israelske soldater under den siste Libanon-krigen.

Skandinavisk kontakt

Wold forteller at hun etter Gazakrigen vinteren 2008–09 mottok en mail med et vedlagt brev undertegnet Avital Leibovich. Det introduserte norsk-israelske Bjørn Hermann som egen IDF-kontakt for norsk og skandinavisk presse.

– Jeg har møtt Hermann flere ganger, og var glad for at han dukket opp. Plutselig kunne vi nå fram i IDF-systemet, sier Wold. Hun lagde blant annet et innslag om beduiner i IDF i samarbeid med Hermann.

Wold mener samtidig at det er urimelig å kritisere henne for ikke å stille opp hver gang det israelske forsvaret har et budskap og sier hun ikke kan være et mikrofonstativ for dem.

– Tar offerrollen

Hun oppfatter kritikken fra Leibovich som et taktisk trekk ut fra tesen om angrep som det beste forsvar.

– Israel er mer isolert enn noen gang i sin historie. De svarer med anklager om antisemittisme og framstiller seg som offer. Landet har satt i gang en internasjonal kampanje for å presentere sitt ståsted og angripe budbringerne, det vil si journalister og NGOer, under navnet Masbirim, (Forklaring). Det er politikken som er problemet deres.

– Burde du ikke stilt opp på Skup og sagt dette?

– Det er sjefen min som skal fronte NRKs utenriksdekning. (NRKs utenrikssjef Knut Erik Holm deltok i paneldebatten med Leibovich, red.anm.)

– Jeg kan ikke se at det har noen hensikt at jeg krangler med IDF om detaljer. Det de kommer med er spin og unøyaktigheter. Hva skal komme ut av en slik debatt?

Wold har gitt uttrykk for at det er merkelig at Skup inviterte en representant for IDF. Hun ville gjerne møtt en israelsk politiker, journalist eller akademiker, men har liten interesse av å diskutere med en spindoktor for forsvaret.

– Hvorfor skal jeg møte en representant for en okkupasjonshær, spør hun.

– Jeg har ingen interesse av å bli dratt gjennom søla.

Powered by Labrador CMS