IDF talskvinne Avital Leibovich i debatt med medierepresentanter på Skup. Foto: Kathrine Geard
IDF talskvinne Avital Leibovich i debatt med medierepresentanter på Skup. Foto: Kathrine Geard

Norske medier verst

Ingen andre land har så skjev dekning av Midtøsten-konflikten, hevder talskvinne for den israelske hæren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Skandinavisk presse står i en særstilling, og norske medier er aller verst. Ingen andre har så ensidig og antiisraelsk dekning av Midtøsten-konflikten som norsk presse, uttalte det israelske forsvarets (IDF) talskvinne Avital Leibovich på åpningsdagen av Skup i Tønsberg fredag.

Ifølge Leibovich er hovedproblemet en kombinasjon av måten norske medier formidler nyheter fra regionen på og hvilke saker de faktisk velger å rapportere om.

– Norske journalister velger nesten unntak en sterk vinkling som bare forteller en liten del av historien. Den hele sannheten lar de være å formidle. Folk som drar til Israel vil få et helt annet bilde av landet og situasjonen vi lever i enn den de får servert av norske medier, hevdet Leibovich.

 Velger bestemte historier

Hun konkretiserte beskyldningen mot norske medier ved blant annet å hevde at de er raske med å rapportere om alt som måtte skje på palestinsk område, men at de lukker øynene helt for den lidelsen palestinske raketter påfører den israelske sivilbefolkningen. Leibovich gikk også til direkte angrep på NRKs utenrikskorrespondent Sidsel Wold og karakteriserte hennes dekning av Midtøsten-konflikten som ”uprofesjonell”.

– Første gangen jeg ser henne er på en skjerm her i Tønsberg. Det er forunderlig at hun ikke en eneste gang har hatt behov for å kontakte meg for å få høre IDFs syn på en sak.

Splittet panel

I paneldebatten om Norsk presse og Israel fredag deltok også utenriksredaktør Knut Erik Holm fra NRK, tidligere korrespondent John Hultgren fra Aftenposten, Bjørn Gabrielsen fra Dagens Næringsliv og den evige samfunnsdebattant Kåre Willoch.

Mens Holm på det sterkeste tilbakeviste Leibovichs påstander om at NRKs dekning var vridd, fikk IFDs talskvinne støtte av Gabrielsen.

– Den skjeve dekningen bidrar samtidig til økt hat mot Israel, hevdet Gabrielsen. Willoch så derimot ingen grunn til å kritisere norske mediers håndtering av Midtøsten-konflikten.

– Det er viktig at pressen fokuserer på nøkkelspørsmålet i konflikten, Israels okkupasjon av palestinsk land og konsekvensene av dette.

Ikke “war”, bare “operation”

For øvrig mente Leibovich at omtalen av Gaza-konflikten som krig er helt feil.

– Det har aldri vært en krig, bare en militær operasjon. Og påstanden om en humanitær krise i Gaza er også helt misvisende. Det finnes ingen slik krise, sa Leibovich.

– Oh my God, bemerket Willoch tørt til det siste. Han viste også til jødisk-amerikanske kilder som mener angrepet på Gaza ikke skyldtes rakettene mot Israel, men var resultat av at IDF brøt våpenhvilen, embargoen og drapene på fire palestinere.

Idioter

Gabrielsen viste til en gjennomgang han har gjort av norsk medieomtale av konflikten. Han sa det skjeve kildevalget blant annet demonstreres av at den venstreorienterte avisa Haaretz er sitert 3.500 ganger i norske medier de siste få årene. DNs kommentator sa at når norsk presse ikke omtaler våpentransporter sjøveien til Gaza, blir det uråd for publikum å forstå hvorfor Israel stanset konvoien med skip fra Tyrkia:

– Jeg bryr meg ikke om Israel. Det som opptar meg er om vi er i ferd med å bli idioter.

 

Powered by Labrador CMS