Ivan Safronov må sitte bak lås og slå de neste to månedene mens saken mot ham etterforskes. 30-åringen er siktet for spionasje og forræderi i Russland.
Ivan Safronov må sitte bak lås og slå de neste to månedene mens saken mot ham etterforskes. 30-åringen er siktet for spionasje og forræderi i Russland.

Tidligere journalist anklaget for Nato-spionasje i Russland

Ikke kjente hvilket Nato-land det gjelder.

Publisert Sist oppdatert

Ivan Safronov, informasjonsrådgiver i den føderale russiske romorganisasjonen Roskosmos og tidligere journalist, er siktet for å spionere for et Nato-land.

Det er ikke kjente hvilket Nato-land det gjelder.

Safronov er siktet for forræderi og risikerer opp til 20 år i fengsel. Han er anklaget for å ha samlet inn konfidensiell informasjon fra det russiske militæret på forespørsel fra et uspesifisert Nato-land, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax, som siterer FSB-kilder.

I et rettsmøte tirsdag sa Safronov seg uskyldig i anklagene, men dommeren godkjente likevel FSBs påstand om to måneders varetekt mens saken etterforskes.

Ryster Medie-Russland

Ivan Safronov, en tidligere profilert journalist, tiltrådte i jobben som informasjonsrådgiver for Roskosmos-sjefen Dmitrij Rogozin for to måneder siden.

Tirsdag ble han pågrepet av FSB-agenter utenfor sin leilighet i Moskva. Siktelsen har rystet den russiske medieverdenen, hvor flere er svært kritiske og betegner siktelsen som «absurd», ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge Safronovs forsvarer er dette første gang på nesten 20 år at en journalist blir anklaget for forræderi i Russland.

– Saken mot Ivan Safronov er et fullstendig nytt nivå av undertrykkelse av journalistikken i dette landet, sier sikkerhetsanalytiker Andrej Soldatov.

Fikk sparken

Ifølge Interfax er det mulig at saken kan kobles til Safronovs tidligere journalistiske arbeid opp mot militæret. Roskosmos sier saken ikke er relatert til Safronovs stilling i organisasjonen.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at ifølge informasjonen som Kreml er blitt presentert med, så er ikke Safronov pågrepet for journalistisk aktivitet.

Safronov hadde en prestisjefylt jobb som Kreml-reporter, men fikk sparken i avisen Kommersant i fjor. Elleve journalister sa opp i protest mot oppsigelsen av Safronov og avisredaktør Maksim Ivanov.

Powered by Labrador CMS