Foto: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke
Foto: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke

Språkprisen sendes til Molde

Romsdals Budstikkes Iver Gjelstenli kåret til vinner av NTBs språkpris.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

“Kvar veke tek han med lesarane på tur. Kvar veke byr han dei på korthogne setningar og raske skisser. Her er ingen langhalm. Han går rett på poenget, anten det dreier seg om hurtigruta, ei strand med  helleristingar, ein bratt fjellvegg eller ei lita skiløype som fleire burde vite om. Han skriv godt på bokmål og endå betre på nynorsk …”

Slik begrunner juryens at årets språkpris går til fjellklatrer, forfatter og journalist Iver Gjelstenli. Tildelingen finner sted først i neste uke.

Kortreist

Gjelstenli har skrevet flere artikler under tema “kortreist”, som juryen bestående av frilansjournalist og forfatter Lars Aarønæs, forfatter og språkviter Helene Uri, spaltist og komiker Shabana Rehman, NTB-journalist Rune Wikstøl og PR-gründer Hans Geelmuyden, har lagt merke til.

“Du vil ikke angre på den turen. Elva som kommer fra Lesjasjogsvatnet har skutt fart forbi Bjorli og møter Ulvåa som har det minst like travelt på sin ferd fra Ulvådalsvatnet. Møtestedet er et dramatisk inferno av hvitpisket vatn og vassyr.

Men vær for all del forsiktig! Kreftene i elva er enorme, og skulle du være så uheldig å falle uti får du neppe anledning til å fortelle om opplevelsen!”

Som skildringen av våren når den fosser frem i Romsdalen.

Fjellklatrer

Arbeidet med “kortreist” har Gjelstenli tidligere fått heder fra Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal for.

Som forfatter har han gitt ut flere bøker om blant annet klatreopplevelser. Og gjerne på eget forlag. Han har blant annet vært med på klatreekspedisjon i Himalaya.

Blant tidliere vinnere er Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv, Hege Ulstein i Dagsavisen, Hallgeir Opedal i Dagbladet, Kjersti Mør i Bergens Tidende og Kjetil B. Østli i Aftenposten.

 

Powered by Labrador CMS