EU-støtte trukket tilbake

Frykt for mangel på redaksjonell uavhengighet utsetter europeiske graveprosjekter.

Publisert   Sist oppdatert

Europakommisjonen utlyste i fjor høst 1, 5 millioner euro (over 11, 5 millioner kroner) til undersøkende journalistikk på tvers av europeiske landegrenser. Journalister kunne opprinnelig søke om midler inntil 15. januar i år. Pengene ble imidlertid trukket tilbake i desember, ifølge journalismfund.eu. Det skjedde som følge av strid om redaksjonell uavhengighet og fortrolighet.

Uavhengighet i fare

Medlemmer i EU-parlamentet tok initiativ til prosjektet i 2009, og EU-kommisjonen nedsatte i 2010 en uavhengig ekspertgruppe til å administrere det. Ekspertgruppen, som for det meste besto av journalister, skulle sikre den redaksjonelle uavhengigheten.

Den svenske gravejournalisten Fredrik Lauren, som satt i komiteen, sa imidlertid 9. desember til Scoop (svensk tidsskrift for gravejournalistikk) at Europakommisjonen hadde mislyktes med å sikre uavhengighet.

Kommisjonen krevde å få siste ord i avgjørelsen om hvilke journalistgrupper som skulle tildeles stipendet, og å få informasjon om det redaksjonelle innholdet. Det kunne ikke parlamentsmedlemmene bak initiativet og den uavhengige ekspertgruppen godta. Kommisjonen trakk derfor 13. desember tilbake midlene.

Fortsetter arbeidet

Parlamentsmedlemmene Morten Løkkegaard og Ivo Belet vil fortsette å snakke med Kommisjonen for å realisere pilotprosjektet i år.

– Prosjektet er utsatt, ( …) men la meg sterkt understreke at pilotprosjektet fortsatt er på bordet for 2011/12, sier Løkkegaard til journalismfund. eu.

Dansken mener initiativet vil gi en unik mulighet til å bidra til å skape en europeisk offentlig sfære. Et av kriteriene for tildeling var at graveprosjektet involverte to eller flere EU-land.