Talsmann for USAs utenriksdepartement, Ned Price, gjør det klart at drapet på Jamal Khashoggi er uakseptabelt.

USA ber Saudi-Arabia oppløse styrken bak drapet på Khashoggi

Blir kritisert for å ikke innføre sanksjoner mot kronprinsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

USA ba mandag Saudi-Arabia oppløse elitestyrken under kronprins Mohammed bin Salman som anklages for å være ansvarlig for drapet på Jamal Khashoggi.

– Vi har sterkt oppfordret Saudi-Arabia til å oppløse denne gruppa og deretter gjennomføre systematiske reformer og kontroller for å sikre at all virksomhet mot dissidenter opphører umiddelbart, sa pressetalsmann Ned Price i utenriksdepartementet.

USA er blitt sterkt kritisert for ikke å ha innført sanksjoner mot kronprins bin Salman etter at en CIA-rapport ble offentliggjort som anklager ham for å ha godkjent drapet på journalisten Khashoggi.

Price ba også Saudi-Arabia gjøre mer etter at kvinnerettsforkjemperen Loujain al-Hathloul ble løslatt etter tre år i fengsel for å ha arbeidet for kvinners rett til å kjøre bil.

– Vi oppfordrer Saudi-Arabia til å gjøre mer for å oppheve reiseforbud for dem som er midlertidig løslatt, omgjøre straffen deres og finne en løsning på sakene til kvinnerettsaktivistene og andre, sa han videre.

I CIA-rapporten gikk det fram at sju av de 15 som fløy til Istanbul for å drepe Khashoggi, kom fra eliteenheten, som ifølge rapporten bare har til oppgave å beskytte bin Salman og bare svarer til ham.

USA innførte sanksjoner mot styrken, men gikk ikke så langt som å innføre sanksjoner mot den mektige bin Salman selv.

Price understreket at USA under Joe Biden vil ha en helt annen holdning til menneskerettigheter i Saudi-Arabia etter forgjengeren Donald Trumps nære forhold til regimet.

Powered by Labrador CMS