Talsmann for USAs utenriksdepartement, Ned Price, gjør det klart at drapet på Jamal Khashoggi er uakseptabelt.
Talsmann for USAs utenriksdepartement, Ned Price, gjør det klart at drapet på Jamal Khashoggi er uakseptabelt.

USA ber Saudi-Arabia oppløse styrken bak drapet på Khashoggi

Blir kritisert for å ikke innføre sanksjoner mot kronprinsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

USA ba mandag Saudi-Arabia oppløse elitestyrken under kronprins Mohammed bin Salman som anklages for å være ansvarlig for drapet på Jamal Khashoggi.

– Vi har sterkt oppfordret Saudi-Arabia til å oppløse denne gruppa og deretter gjennomføre systematiske reformer og kontroller for å sikre at all virksomhet mot dissidenter opphører umiddelbart, sa pressetalsmann Ned Price i utenriksdepartementet.

USA er blitt sterkt kritisert for ikke å ha innført sanksjoner mot kronprins bin Salman etter at en CIA-rapport ble offentliggjort som anklager ham for å ha godkjent drapet på journalisten Khashoggi.

Price ba også Saudi-Arabia gjøre mer etter at kvinnerettsforkjemperen Loujain al-Hathloul ble løslatt etter tre år i fengsel for å ha arbeidet for kvinners rett til å kjøre bil.

– Vi oppfordrer Saudi-Arabia til å gjøre mer for å oppheve reiseforbud for dem som er midlertidig løslatt, omgjøre straffen deres og finne en løsning på sakene til kvinnerettsaktivistene og andre, sa han videre.

I CIA-rapporten gikk det fram at sju av de 15 som fløy til Istanbul for å drepe Khashoggi, kom fra eliteenheten, som ifølge rapporten bare har til oppgave å beskytte bin Salman og bare svarer til ham.

USA innførte sanksjoner mot styrken, men gikk ikke så langt som å innføre sanksjoner mot den mektige bin Salman selv.

Price understreket at USA under Joe Biden vil ha en helt annen holdning til menneskerettigheter i Saudi-Arabia etter forgjengeren Donald Trumps nære forhold til regimet.

Powered by Labrador CMS