Jan Böhmermann under et arrangement i Rostock i 2014. Foto: Jonas Rogowski/Wikimedia Commons
Jan Böhmermann under et arrangement i Rostock i 2014. Foto: Jonas Rogowski/Wikimedia Commons

Tysk komiker vurderer å anke Erdogan-dom

Jan Böhmermann vurderer å anke dommen som forbyr ham å gjenta store deler av diktet han skrev om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Publisert Sist oppdatert

– Domstolen gjør rett i å behandle dette som et dikt og satire, men den gjør feil når den plukker ut enkeltuttalelser og sier de er nedverdigende, sier Böhmermanns advokat Christian Schertz ifølge tyske medier. Han mener dommen strider mot den kunstneriske friheten.

Selv svarte Böhmermann med en Twitter -melding, der han lenket til Beastie Boys-sangen «(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)».

Les også: Den tyrkiske regjeringen vil ha tysk TV-satiriker straffet

Risikerer bot og fengsel

Tirsdag besluttet en domstol i Hamburg at Böhmermann bare får fremføre seks av de 24 verselinjene i Erdogan-diktet offentlig. Dersom han gjentar de nå forbudte verselinjene vil han risikere 250.000 euro – 2,3 millioner kroner – i bøter eller seks måneders fengsel, ifølge dommen.

De tillatte verselinjene kritiserer Erdogan for å undertrykke minoriteter, mens påstander om dyresex og pedofili anses som for drøyt.

– Retten har kommet fram til at uttalelsene i diktet uten tvil er ærekrenkende og nedsettende. Dette er ikke et spørsmål om smak, sier Erdogans tyske advokat Michael von Sprenger.

Les også: Erdogan saksøker tysk mediegigant

Merkel ga grønt lys

Dommen kom etter at Erdogan ba Tysklands statsminister Angela Merkel å åpne for straffeforfølging av Böhmermann, slik hun kan ifølge en lite brukt tysk lovparagraf om fornærmelser mot andre lands statsoverhoder.

Den omstridte loven ble diskutert i Tysklands nasjonalforsamling forrige uke, og da ble også Böhmermanns dikt lest opp i sin helhet av en folkevalgt, ifølge BBC.

Les også: Presseforbundet: – Merkels Erdogan-avgjørelse er absurd

Powered by Labrador CMS