Foto: Hans Trygve Holm
Foto: Hans Trygve Holm

Innsyn førte til søkerflukt

Avisa Nordland fikk se søkerlista til stillingen som rådmann i Bodø kommune. Det var det ikke alle som likte.

Publisert Sist oppdatert

Avisa Nordland har den siste tiden kjempet mot byråkratiet i Bodø kommune for å få innsyn i hvem som har søkt stillingen som rådmann i kommunen. Men selv om offentlighetsloven sier at saksdokumenter, journaler og liknende registerstillinger i det offentlige skal være tilgjengelig, så kom ikke listen til redaksjon helt uten videre.

– Vi er for full offentlighet, og det har vi vært hele tiden. Det vi har hatt forskjellig syn på er tidspunkt offentliggjøring, og hva som er best for rekrutteringen. Aller helst hadde vi ønsket å gå ut med en komplett søkerliste, sier personal- og organisasjonssjef Liss Eberg i Bodø kommune til Journalisten.

Forundret

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen viser til at kommunen har brutt loven allerede ved utlysning av stillingen, for der sto det ikke at listen over søkere ville bli offentliggjort.

– Det forundrer meg at verken søkere, kommuneadministrasjonen eller rekrutteringsfirmaet klarer å håndtere dette bedre, sier Hanssen.

Han viser til at AN har hatt to slike saker gående parallelt. Den andre gjelder et parkeringsselskap på Fauske som er heleid av kommunen. Heller ikke her ønsket man å legge ut lista, men nå er den ute … med styreleder som en av kandidatene.

– Vi har opplevd håndteringen av begge sakene som klønete og preget av mangelfulle kunnskaper. Når man først blir tatt med buksa nede, forsøker man å trenere offentliggjøring. Det er først etter press og informasjon fra oss, og når man ikke ser andre utveier, at man motvillig frigir søkerlistene. Vi i media har mange vaktbikkjefunksjoner. Det å følge opp at offentligheten følger offentlighetsloven, er en av dem.

Forlenget

En av søkerne til rådmannsstillingen fikk navnet sitt unntatt offentlighet på grunn av sin nåværende jobb. Dermed er sju av åtte søkernavn offentlige. I tillegg valgte fire andre søkere å trekke søknaden sin fordi navnene deres ville bli offentliggjort.

– Det er synd, sier Eberg. – Samtidig må alle som søker stillinger i det offentlige være klar over at de vil få offentliggjort navnet sitt, så fremt det ikke er skjellig grunn til at deet skal unntas.

Bodø kommune har nå forlenget søknadsfristen.